Защо са ни нужни пробиотиците

Защо са ни нужни пробиотиците
Снимка: Thinkstock

Пробиотиците са клас от т.нар. добри бактерии, които помагат на човешкия организъм при храносмилането.

Начинът на живот и заобикалящата среда могат да намалят наличието на добрите бактерии и с това да създадат предпоставки за различни заболявания, споделят от Zdrave.bg. Затова подпомагането на организма с пробиотици възвръща нормалното равнище на добри бактерии и подобрява съпротивителните сили.

В храносмилателната система на човека има над 1 трилион бактерии от над 100 различни вида. В нормално състояние и добрите, и патогенните се намират в относителен баланс, но инфекциите, стресът, антибиотичното лечение, алкохолът, лошото хранене и др. могат да променят това равновесие и да намалят количеството на добрите бактерии за сметка на лошите.

Някои от симптомите за това са поява на газове, запек или диария. Ако този дисбаланс не бъде лекуван, симптомите могат да станат хронични, да нарушат сериозно имунната система и да се стигне до сериозни заболявания.

Лактобацилите са само един от многото видове добри бактерии. Те имат доказана роля в разграждането на протеините, въглехидратите и мазнините в храната и спомагат за усвояването на много минерали, аминокиселини и витамини, необходими на организма.

Пробиотиците, съдържащи лактобацили, помагат за съществуването на необходимия баланс в организма.

Всички модерни изследвания показват, че навременните мерки за запазване на здравето имат не само силен здравен, но и икономически ефект – лекуването на болния е многократно по-скъпо от подпомагането на здравия да остане такъв.

Пробиотици, съдържащи лактобацили и бифидобактерии, под различна форма са използвани с векове, преди лактобацилът да бъде изолиран от бащата на съвременната микробиология Луи Пастьор (1822 – 1895 г.), а руският физиолог и създател на имунологията Иля Мечников (1845 – 1916 г.) да дефинира начина на действие на пробиотиците в теорията си за имунитета, за която получава Нобелова награда.

Той доказва, че основна причина за стареенето са т. нар. токсини, а приемането на храни, съдържащи лактобацили (като млякото например), забавя този процес.

Днес за пробиотиците е доказано, че имат сериозно значение за здравето, защото:

*подобряват имунната система;

*имат антимикробен ефект при борбата с патогените в храносмилателната система;

*подпомагат лечението на диария – при малки деца или такава, причинена от стрес или антибиотично лечение;

*имат значение за намаляване на лошия холестерол и допринасят за предпазване от остеопороза и диабет;

*подпомагат организма при усвояването на витамините, минералите и аминокиселините;

*способстват за изчистването на кръвта от токсини.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти