Как да разпознаем "фалшивите" дезинфектанти

Козметични продукти за почистване на ръце се предлагат като дезинфектанти, предупреждават от здравното министерство.

Още с началото на пандемията от COVID-19 на пазара се появиха всякакви козметични продукти за ръце, които претендират, че убиват вируса. Те привличат потребителите с надписи „антибактериален“, „антивирусен“ или конкретни съставки, но без да са минали каквито и да е тестове и проверки, алармираха здравни експерти.

дезинфектант
Снимка: iStock

Как обаче да разпознаем истинския дезинфектант и кои са най-подходящите гелове за поддържане на хигиената във времето на коронавируса? Отговорът потърси екип на NOVA.

Козметичните продукти за почистване на ръцете достигат до пазара само след писмено уведомление от производителя до портала на ЕК. За разлика от тях, дезинфекциращите продукти, наричани биоциди, трябва да имат специално разрешение от здравното министерство. То се получава след преминаване през редица тестове.

„Биоцидът има за цел да дезинфекцира и намалява вредното въздействие на микроорганизмите. Ако продуктът бъде одобрен от Министерството на здравеопазването, значи е качествен и върши работата, за която е предвиден“, посочи Димо Аладжов – ръководител на лаборатория.

Номерът на разрешителното за пускане на пазара задължително трябва да е изписан на етикета на дезинфектанта. Така всички потребители могат да са сигурни, че продуктът в действителност е преминал тестовете и има дезинфекциращ ефект.

„Необходимо е да прочетем етикета. Трябва да обърнем внимание дали продуктът има издадено разрешение от Министерството наздравеопазването за пускане на пазара и съответно да го открием изписан на етикета на продукта“, обясни Теодора Вълчанова  - маркетинг мениджър във фирма производител.

Препоръката на експертите е спиртът в дезинфектантите, които убиват коронавируса, да е между 60 и 80 тегловни процента. 

„Компаниите в последните години се насочили към групата 60-65%, защото това е абсолютно достатъчно количество алкохол, за да бъде превантивна мярка срещу вируси с обвивка, какъвто е и коронавирусът. Те трябва да могат да се справят с такъв тип микроорганизми, трябва да имат достатъчна ефективност. Като времето за експозиция трябва да е подходящо от употреба от хора“, разясни Димо Аладжов – ръководител на лаборатория.

дезинфектант
Снимка: iStock

Освен спирта, в биоцидите могат да се влагат и вещества, които омекотяват или ароматизират ръцете при втриване. Но и за тях се преминава през строги тестове.

Не е желателно обаче сами да правим опити за направа на дезинфектанти в домашни условия. „Аз не препоръчвам някой да импровизира, защото това може да доведе до сериозно увреждане на здравето на този, който е счел, че е достатъчно подготвен сам да изготви такъв продукт“, добави Аладжов.

Производството както на препаратите за дезинфекция на повърхности, така и на дезинфекциращите гелове за ръце става при строги правила. От асоциация „Етерични масла, парфюмерия и козметика“ съветват да купуваме дезинфектанти само от търговските вериги, дрогериите и другите големи магазини.

Трябва да внимаваме с покупките на гелове и течности с неясен състав и произход от железарии, магазини за 1 лев или пазари, тъй като много от тях дори са опасни за здравето ни.

Относно препаратите за дезинфекция на повърхности в дома и на работното място съветът е да се използват най-вече при дръжките на вратите, ключовете на лампата, хладилника, шкафовете, пода, масата и местата, където оставяме храна.

Какво да правим при съмнение, че имаме коронавирус

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти