Цветята на Бах: За паническия страх и геройската смелост

Цветята на Бах: За паническия страх и геройската смелост
Снимка: netinfo

Илиaна Смилянова

Цветето желтак, скална роза (rock rose) Едуард Бах избира, за да създаде лек за силен, ужасяващ, обсебващ страх и отчаяние, които могат да завладеят както потърпевшия, така и онези, които са в обкръжението му.

Ето какво пише самият Бах:

"Спасителното лекарство. Средство за спешни случаи и за такива, в които изглежда, че няма никаква надежда. При нещастни случаи или внезапни заболявания, когато пациентът изпитва силен страх или състоянието му е толкова сериозно, че предизвиква силен страх у околните. Ако пациентът не е в съзнание, може да се намокрят устните му с лекарството. Възможно е да е необходимо да се добавят и други лекарства – Clematis (Клематис, Повет) при загуба на съзнание, подобно на дълбок сън, Agrimony (Агримония, Камшик) при силни болки (измъчване) и т.н."

Колкото по-голямо е едно затруднение (проблем), толкова по-голям позитивен потенциал е скрит в него и очаква да го изявим, да го извадим на светло. Самата дума недостатък показва недостиг на нещо. Промяната в състоянието настъпва именно при запълване на недостига чрез преобразуване на недостатъка в противоположната му добродетел.

Предизвикателството, потенциалният дар на такова силно страхово състояние е осъзнаването и изявата на собствената сила, освобождаването на вътрешния ни герой, поемането на отговорност – за нас самите и за другите, особено във внезапни, неочаквани, критични ситуации, способността ни да не се предаваме, да търсим и да допускаме помощ свише.

Ужасяващият страх често се обозначава с думата паника, която произлиза от гръцкото наименование на бог Пан. Без да бъде злонамерен, той е можел да бъде страховит, да всява ужас и да вцепенява с вида си, но е умеел и да развеселява, да бъде милостив и добродушен.

Прекомерният, панически страх, който може да ни завладее (вцепени) в определени ситуации, е стимул за промяна, подтик към действие, реакция, отношение, вътрешна провокация да разчупим черупката на привидната сигурност, оковите на страха и да направим стъпка в желана от нас нова посока – към свободния избор и радостта, към разширяване на собствената ни представа за смелост, увереност, сила и възможности.

Зад паническия страх, в сянката на смелостта ни, се крият себе-саботиране, неизживяна, непозволена радост и жизненост. Но всяко „чудовище” върви ръка за ръка с чудото, с героя, който иска и може да го укроти, опитоми  и освободи – него, а и самия себе си.

Високото лекува ниското. Ключът в Цветята на Бах е не да се фокусираме върху проблема и да се борим с него, а да го превърнем в дар, като преобразуваме недостатъка в противоположната му добродетел. А желанието за това е първата крачка.

Сериозни остри и хронични проблеми и заболявания изискват консултиране със специалист.

Повече за уникалната целебна система Цветята на Бах прочете в Edna.bg ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти