Балът на чудовищата

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Добре, гадни са. Съгласен съм. Идват, облечени като палячовци. Мъжете, които си придават гъзарски вид, приличат на порно версия на пиян и напушен Гетсби, киселите неглижари приличат на колумбийски кокошкари, които си мислят, че приличат на наркобарони. А повечето момичета са си откровени разпоретини.

Баловете, отвсякъде са ми парад на идиотите, които са ги пуснали от лудницата да се опитат да се социализират малко. Скачат, изпадат в истерия, а около тях родителите им ги снимат със свенливо неудобство. Има музика. Но в най-тържествения момент от битието на абитуриента, вместо музиката от "Star Wars", звучи някоя скапана чалга, лесно възприета и оправдана именно с това, че лесно се възприема.

Титанично трагично.

Какво отбелязваме и празнуваме "after all"? Завършването на 12-ти клас? Ми, то няма алтернатива. По-трудно е да не завършиш, отколкото да завършиш. Или отбелязваме, че сме зрелостници и че от тази вечер животът ни страшно се променя. Затова правим тези панаири. Тоест бала. Искам да кажа, че не виждам нищо значително, постигнато в това да завършиш училище. И то средното. Което е задължително. Това е все едно моят шеф да ме похвали, че идвам на работа навреме и да даде банкет по този повод.

Приемете ме за адвокат на дявола, но аз изпитвам някаква извратена толерантност към цялата истерия покрай баловете. Не само, защото и аз съм бил същия смешник и не по-голям, само и единствено, защото критериите за гадост на бала по мое време бяха по-ниски. Иначе, щях да направя всичко възможно, за да ги достигна, че и надмина.

Кое точно да видят? И как точно да блеснат на бала си, при положение, че вкусът около тях е целогодишно и напоително "бален"?

Нашите деца са доведени до нискокачествени изменения, вследствие на "злокачествените натрупвания" в нашия живот. Липсата на устойчива среда и устойчив пример за това, кое е хубаво, кое си струва и кое не води до трудности в собственото поведение.

Какви да бъдат, като майките им са такива, бащите им са такива, а в училище учителките им са или разпоретини, или много постни?

Как да имат истински велик бал, като навсякъде около тях лъскавото, яркото и лаченото са символ на красивото. А семплото е заплаха да бъдеш възприет, сякаш нямаш възможност да изглеждаш крещящо.

Да, символите са объркани. Нашите деца не знаят как да се държат. Когато и където и да попаднат. Това е функционална неграмотност на поведението.

Но тя отшумява. Голяма част от тия папагали, които виждате на бала сега, ще бъдат твърдо против техните деца да отидат на бал, нагласени по този начин. Ще искат от децата си повече. Ще очакват повече и ще ги възпитават на повече. Само си помислете. Кампании като "С тениска за бала" стават все по-масови и цели класове и випуски влизат "в час" и се гордеят с това. Това ще продължи. Рано или късно ще стане универсално ясно, че е тъпо да ходиш на бала с цигански оркестър. И ще спрат да ходят.

Рано или късно ще е ясно, че семплото е по-ценно от кичозното и тогава пък панаирджийският вид ще е добре осъзната форма на демонстрация.

Рано или късно ще е ясно, че да се правиш на баровец в чужда кола е също толкова тъпо, колкото и да те е срам да помолиш баща ти да те докара на бала. С вашата кола.

Да. Това са качествени натрупвания, които променят мисленето, а най-често и раждат мислене. 

Истината е, че всеки трябва да извърви пътя си или част от пътя си, преди да разбере, че не му трябва път, който не води до никъде.

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти