Чубрица - подправката на щастието

Едва ли има у нас домакинство, което да не използва чубрица. Това е считаната за най-българска подправка и някои баби като на шега казват, че без нея манджа не става.

Чубрицата има огромно приложение в българската кухня и някои домакини не я слагат единствено в десертите.

Произход на името и история
През Античността чубрицата е била смятана за афродизиак. Пиперливият й вкус е бил любим на древните римляни, дълго преди първите товари с пипер да бъдат докарани от Индия. През Средновековието чубрицата се използвала за подправяне на кексове и други сладкиши.

Старославянската форма на наименованието на чубрицата е чемерика. Сърбите и хърватите наричат растението чубал, чубрич, чупар и др. У нас то се знае само под името чубрица или чубрика, като се правят уточнения балканска, планинска, алпийска и градинска чубрица.

чубрица
Снимка: Thinkstock

Приложение и употреба
Освен балканските страни, основен производител е Франция. Като подправка се използва надземната част, брана преди, по време или след цъфтежа. Суши се на сянка (35 градуса). Изсушената билка е със зелен цвят, силен аромат, напомнящ този на мащерката, и леко парещ тръпчив вкус.

Тази лютивина е причина, чубрицата понякога да се използва като заместител на черния пипер (оттук е и наименованието пиперена трева). Многогодишната зимна чубрица е по-люта от едногодишната лятна чубрица и има по-силно изразен вкус с борова нотка.

При готвене лютивината намалява значително и почти не се усеща.

чубрица
Снимка: Thinkstock

В кухнята
Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата и затова с нея се подправят трудносмилаеми храни, като варива (боб, леща, зелен фасул, грах), всички видове меса и особено шилешко и овнешко. Незаменима подправка е за постни ястия, за супи и основни блюда, за овкусяване на плънки и на кайма.

Чубрицата се смесва добре с други ароматни треви, като магданоз, дафинов лист, чесън, розмарин, целина, сминдух, сушени зеленчуци. Клончетата и листата ѝ са подходящи при ястия от леща и зрял фасул, при пълнежи за печени меса, зеленчуци и сарми. Важно е да се помни, че чубрицата трябва да се вари с ястието.

Стритата чубрица е вкусна прибавка към пастети и сандвичи с масло. Прилага се в колбасарството и за ароматизиране на сирена.

Основна съставка е на българската шарена сол, която най-често се прави от смесването ѝ със сол, червен пипер и сминдух. В много краища на страната прибавят и смлени печени тиквени семки. Най-простият вариант е т.нар. балканска чубрица, при която подправката се смесва 5:1 с готварска сол.

Традицията повелява шарената сол да се пази и поднася в дървени гаванки с похлупак.

Балканската чубрица е многогодишно тревисто растение, което вирее по сухите каменисти склонове (главно източни) на планините, на припек и при наличие на варовик в района. Цъфти от средата на юли, а масово – през август.

Градинската чубрица е едногодишно растение с малки зелени листа и розови цветове. Често се отглежда и като декоративно растение.

Народната медицина препоръчва – чубрицата при високо кръвно налягане, главоболие, виене на свят или сърцебиене и др.

Чубрицата е известна и със силното си антибактериално действие.

Не пропускайте нищо от най-новите статии в рубриката ни "Здравословно", като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Една древна подправка - шафран

Ароматният естрагон

Седем билки

Непознатата подправка самардала

С дъх на кимион

Полезните свойства на кориандъра

Що е то хариса?

Най-горещата подправка в кухнята

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти