Билката Гръмотрън: добра алтернатива на диетите

Гръмотрън е род дребни медоносни храсти, полухрасти и тревисти растения от семейство бобови. Около 75 вида, разпространени в Европа, Средиземноморието и Централна Азия. В България се срещат 7 вида. Расте по храсталаци, брегове на реки, сухи планински пасища, крайморски песъчливи брегове. Притежава изключително здрава коренна система.

Гръмотрънът носи също и народното наименование магарешки трън, макар да няма общо с прочутата билка с това наименование. Поради многото шиловидни бодли е познато и като волска спирка.

Kората на корените и листата на гръмотръна се използват като лечебно средство под формата на отвара и запарка. Растението е една от билките, които имат свойството да ускоряват процеса на обмяна на веществата, като стопяват мастните клетки и редуцират апетита. Именно поради този факт билката е много добра алтернатива на диетите.

Трите най-добри билки срещу вируси

Чай от гръмотрън може да се пие в т.нар. разтоварващи диети. Билката има диуретично и слабително действие. Може да се използва при затруднения в уринирането, хипотония, пясък в бъбреците и пикочния мехур, при сърдечна недостатъчност, хронични възпаления на пикочните пътища, ревматизъм, подагра.

Гръмотрънът се използва при всякакви застойни процеси в организма, тъй като билката понижава артериалното налягане и редуцира проницаемостта и чупливостта на капилярите. Прилага се за кръвоспиране на зони с хемороиди и разширени вени.

Народната медицина препоръчва корените от растението на пациенти с ревматични и бъбречни заболявания и оток. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти