Безопасна ли е наистина за пиене чешмяната вода?

Вероятно пиете вода от чешмата у дома всеки ден. Но дали тази практика може да представява опасност за здравето ни? Водата винаги съдържа някои минерали и замърсители, но е безопасна за пиене само в рамките на определени установени нива.

Що се отнася до безопасността на питейната вода, чешмяната и бутилираната вода са сравними. Съответните регулаторни органи винаги управляват стандартите за питейна вода, за да гарантират, че тя отговаря на условията за безопасност.

Безопасността на чешмяната вода може да варира в зависимост от различните региони в една държава. Според Световната здравна организация (СЗО), чешмяната вода е безопасна за консумация в 98% от територията на България. Освен това България е член на Европейския съюз, който гарантира безопасността на чешмяната вода в своите страни членки.

Ако все още се колебаете относно пиенето на вода от чешмата, може да се изкушите да инвестирате в големите пластмасови бутилки за вода, които се продават във всички супермаркети и хранителни магазини. Но помислете за следното: според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие само 9% от пластмасата в света се рециклира, а по-голямата част завършва на сметищата или още по-лошо – в океана.

Филтрирането на чешмяна вода у дома е много по-добър вариант. Има цели системи за третиране и пречистване на вода, но те не са толкова достъпни и евтини колкото по-простите системи за филтриране на място, като филтър на самото кранче или кана за вода с въглероден филтър. Ако пък си поставите за цел да носите бутилка с вода, за да останете хидратирани през целия ден, може да заложите на бутилка за вода с вграден филтър. 

вода
Снимка: iStock

Пиенето на филтрирана вода от чешмата не само, че е по-добро за вашето здраве и околната среда, но и ще ви спести пари в дългосрочен план, тъй като намалява постоянните разходи за бутилки с вода.

Въпреки че чешмяната вода е по начало безопасна за консумация, има много условия, които могат да причинят замърсявания и да нарушат качеството ѝ. 

Вижте в галерията ни кои са 7-те признака, които могат да ни покажат, че чешмяната ни вода е замърсена и не е безопасна за пиене:

7 признака, че чешмяната ви вода е замърсена

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочети още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти