Актуално: ето колко дълго болните от коронавирус пренасят заразата

Представяме ви основна информация за разпространението на коронавируса и отговорите на най-често задаваните въпроси от Единния информационен портал (официален източник на информация относно мерките за борба с разпространението на COVID-19 в България, включително здравните, икономическите и социалните последици от епидемията).

► Ваксината води ли до безплодие и може ли да ме зарази? 

Най-честите симптоми са температура над 38°С, кашлица, главоболие, болки в крайниците, умора и дращене в гърлото. Понякога се наблюдава и временна загуба на обоняние и вкус. Някои хора могат да развият пневмония със задух и дори недостиг на въздух. В тези случаи задължително трябва да потърсите медицинска помощ. Актуализираната информация е публикувана на фейсбук страницата на МЗ.

Инфекцията с COVID-19 може да протече и безсимптомно. В резултат на това хора, които се чувстват здрави, заразяват други несъзнателно. По тази причина е важно да спазваме общите противоепидемични мерки за физическа дистанция, хигиена, носене на предпазна маска и често проветряване на помещенията.

Приемайте тези храни и напитки при боледуване от COVID-19

Какво да направя, ако нямам симптоми, но подозирам, че съм заразен?

Ако сте имали контакт с лице, при което чрез лабораторно изследване е доказана коронавирусната инфекция, желателно е също да се тествате. До излизане на резултата останете вкъщи и намалете личните си контакти. За да предпазите вашите близки от евентуално заразяване, спазвайте хигиенните правила (напр. кашлянето и кихането да става в сгъвката на ръката), носете маска.

Какво да направя, ако имам леки симптоми?

Обикновеното дращене в гърлото или кашлицата не са непременно признак за инфекция с коронавирус. Въпреки това, дори и да имате леки симптоми, желателно е да се изследвате за COVID-19. Свържете се с вашия общопрактикуващ лекар, който ще ви насочи за изследване, или посетете най-близката COVID-зона.

Симптомите могат да се появят в рамките на 14 дни, след като сте били в контакт с човек, болен от COVID-19. Протичането на заболяването с COVID-19 обаче е строго индивидуално - може да продължи повече от 14 дни, особено при тежките случаи. Проучванията показват, че при леките случаи средната продължителност на заболяването е две седмици, а при тежките фазата на заболяването може да продължи два пъти по-дълго. След остро заболяване някои пациенти развиват симптоми като хронична умора и отпадналост, включително задух, неврологични и други нарушения. Става дума за т.нар "дълъг COVID".

7 признака, че сте преболедували коронавируса без да разберете

Колко дълго човек е заразен за другите?

Възможно е да заразите други хора дори самите вие да нямате симптоми, но вече да сте заразени. Продължителността на периода от заразяването до появата на собствена заразителност (инфекциозност) е различна при различните хора. Това означава, че е възможно да се заразят други хора само един ден след собственото заразяване, или дори в същия ден. Важно е да знаем, че и след появата на симптомите човек остава заразен в продължение на дни.

Най-сигурният начин да се предпазим от тежко протичане на коронавирусната инфекция е ваксинацията. В света вече са поставени близо 7 милиарда дози. Само в Европа поставените дози са над 830 милиона. Ваксината срещу COVID-19 е доказала своята ефективност и безопасност.

Ваксината: най-важното накратко

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти