Бебетата разбират езика на възрастните

Виж кой говори
Снимка: netinfo

Оказва се, че пеленачетата не се ориентират по думите само при изричането им, а могат и да ги разпознаят по движението на устните. Този процес се наблюдава най-пълноценно след навършване на половин година. Това е и периодът, когато неразбираемото бебешко бърборене започва постепенно да се трансформира в първи срички и съвсем кратки цели думи.

Редица бебета били подложени на експеримент, при който наблюдавали говорещ човек в монитор, а учени от университета във Флорида разкрили любопитни резултати. В началото децата гледали само в очите на персонажа зад екрана до момента, когато той не започвал да приказва. Тогава вниманието на дребосъците се фокусирало именно към устата на говорещия, наблюдавайки съсредоточено нейното движение.

"Въпросният процес е много сложен и интригуващ. Всъщност бебетата възприемат най-лесно тези фрази, които са свързани с тяхното развитие", разкрива професор Боб Макмъри от университета в Айова.

Направените анализи само потвърждават и факта, че родителите трябва да отделят достатъчно време, за да говорят лице в лице на своите мъници. По този начин още по-рано могат да се открият и заболявания като аутизъм.

През втория етап на експеримента на близо 180 бебета между 4 и 12 месеца им била прожектирана жена, комуникираща на различен език от този на техните родители.

Анкетата показала, че 4-месечните мъници се втренчват само в очите на говорителката, тези на половин година пък се съсредоточават еднакво време върху очите и устата й, а 8- и 10-месечните симпатяги следят основно движенията на нейните устни. Професор Макмъри допълва, че след шест месеца децата започват да контролират вниманието си, а не автоматично да се обръщат по посока на чутия шум.

Но какво точно се случва, когато жената от екрана заговори на език, който не е роден за пеленачетата. Чувайки непозната реч, мъниците изучават по-дълго движенията на устните, за да съберат повече информация.

"Това само по себе си още веднъж доказва, че децата на тази възраст много по-бързо биха могли да възприемат два различни езика от по-големите деца и възрастните", допълва Макмъри.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти