Лична история: Как инфлацията „изяде“ парите на баба и дядо, които спестиха за мен

Когато съм се родила, баба и дядо са решили да ми направят спестовен влог. Бях ходила преди около 10 години да го проверя и в него имаше около 20 лева. На онези времена те са спестили много повече пари, които към момента – с тази инфлация, са се стопили. Тези средства днес могат да стигнат за едно кафе и вода. Човек не може да направи нищо с тях. Това споделя финансовият експерт Ралица Григорова в новия епизод на „Ох, на мама! Podcast”.

„Баба и дядо са направили това нещо преди години, с много добри намерения. Но не са имали днешните опции. Например, един спестовен план, който може да се направи на дете, днес е много добро решение за неговото бъдеще”, допълва Григорова.

Кога да се направи спестовен план?

„Отговорът е възможно най-рано. Най-добрият вариант е дори когато жената е още бременна, а ако се направи, когато детето е на 1, 3, 5, дори 10 години – пак ще бъде добре от гледна точка на самото инвестиране”, уточнява финансовият експерт.

Накратко: Разликата между спестовен влог и спестовен план

„При спестовния влог откривате спестовна сметка, в която събирате пари. Спестовните сметки предоставят свободата да разполагате непрекъснато със своите средства, докато спестявате. В общия случай обаче инфлацията често „изяжда“ тези спестявания. Защото днес 1000 лева имат една стойност, а само след няколко години стойността може да бъде много по-ниска и да си купите много по-малко неща със събраните средства”, казва Григорова. 

„При спестовния план вие отделяте месечно фиксирана и избрана от вас сума, върху която се трупа лихва. Така едновременно спестявате, но и повишавате стойността на спестяванията си, в зависимост от това какъв план сте избрали и какво е състоянието на пазарите”, подчертава Григорова. 

Повече по темата научете в целия епизод на подкаста ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти