Капризите на времето ни разболяват

Капризите на времето ни разболяват
Снимка: Thinkstock

Тази година пролетта е особено динамична. Днес е слънчево и тихо, утре студено и ветровито.

И опашките пред лекарските кабинети стават все по-дълги.

Според мащабно проучване половината от хората силно се влияят от променливото време – смяната на високи с ниски температури, атмосферното влияние, магнитните и гръмотевични бури.

Човешкият организъм е уникален, той има съвършена система за регулиране на жизнените процеси и за адаптация към условията на околната среда.

Когато е студено например, топлината на тялото се запазва чрез свиване на кръвоносните съдове и понижение на обмяната на веществата, за да се пести енергия.

Когато е топло, се отдава топлина чрез изпотяване, с промяна на атмосферното влияние се променя и кръвното налягане и т.н. Но тези компенсаторни възможности имат някакъв предел и когато промените са много бързи и чести, както е сега в началото на пролетта, адаптацията "издъхва".

Особено при децата, тяхната имунна система е незряла и външните фактори ѝ влияят в по-голяма степен, отколкото при възрастните.

Нестабилното време отслабва и локалния имунитет на лигавиците на дихателната система. Вирусите само това чакат и спокойно се настаняват в "разградения" двор. На всичко отгоре имат и верни помощници - детските градини и ясли, некачествените храни и престараващи се родители и баби. Но ако едно променливо време събаря децата ни, значи нещо грешим при отглеждането им.

Има начини да се справим с предизвикателствата, и то лесно.

Обличайте адекватно децата. Ролята на студа за болестите е силно преувеличена. Естествено, че децата ни не трябва да студуват, но прекаленото навличане с дрехи и отопление на максимум води точно до обратното - малките се изнежват и повече боледуват. Често забравяме, че те са постоянно в движение, имат повишена обмяна на веществата и много лесно се потят. А изпотеното дете в хладното време вече е наполовина болно. Трудно може да се прецени как точно да се облече малкото дете, за да му е комфортно, затова използвайте златното правило - поставете се на негово място и го обличайте както себе си.

Отчитайте и положението на детето. Бебето в количката например е защитено от вятъра от гюрука, а ако покриете количката с дъждобран, я превръщате в парник.

Най-практичното решение е обличането на пластове, за да се свалят дрехите при затопляне и обличат при застудяване. По-добре на детето да му е леко студено (това е почти невъзможно за българското дете), отколкото да е прегрято. Комбинацията панталон плюс чорапогащник е за зимата със снега, не за сега. Не слагайте и дебелите шапки и грейки, има време и за тях.

Рационалното хранене в този сезон е основен фактор за добро здраве. Намалете до минимум полуфабрикатите, тестените и захарни изделия. Наблегнете на плодовете и зеленчуците, фрешове, ядки, риба, прясно приготвена домашна храна.

Ако имате възможност, спрете детето от детска ясла, особено ако то много боледува.

Проветрявайте редовно, мийте често ръцете, избягвайте контакт с много хора, сред тях задължително има някой болен. Така поне малко да намалим срещата с вирусите.

Още теми от д-р Андреева:

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Кои храни да избягваме при настинка

Отровни ли са цитрусите?

Как да се спасим от болките във врата

3 златни правила при грипна епидемия

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти