Как да се спасим от болките във врата

Как да се спасим от болките във врата
Снимка: Thinkstock

Грешите, ако си мислите, че само възрастните хора се оплакват от болки в гръбнака и врата.

Все по-често потърпевши са и младите, дори учениците. И това не е изненада, повечето хора прекарват десетки часове неподвижни пред мониторите, единственото им движение е от компютъра до асансьора, после до колата, масата и леглото.

Някои ентусиасти посещават фитнеса през уикенда, което не решава проблема, даже го засилва при неправилни и нередовни тренировки. От дългото седене в несвойствената за организма поза мускулите на врата се пренапрягат и сковават, придърпват костта, където се залавят със сухожилия, кръвообръщението се нарушава и проблемите започват.

Тялото реагира адекватно, започва да струпва допълнително костно вещество, за да укрепи мястото на напрежението. Тези новообразувани костни натрупванията са известни като шипове, те, от своя страна, притискат съдове, нерви и цялото тяло страда. Увреждат се и междупрешлените дискове (дископатии, дискови хернии).

Признаци на шипове и други увреждания на структурите на врата са схващане, болки, главоболие, изтръпване на ръцете, световъртеж, хронична умора.

Причините са ясни – обездвижване и статична работа, стоене на течение (климатици), простудни заболявания, травми от спорт, наследствена слабост на съединителната тъкан, неправилно хранене с много въглехидрати. Лечението при вече настъпили промени е трудно и несигурно, важното е да не се стига дотам. Вземете мерки вие и децата ви да не страдат.

Удобната възглавница и матрак са от решаващо значение за здравината на гръбначния стълб и врата. Та нали прекарваме една трета от живота си в леглото. Има голямо разнообразие от ортопедични матраци и възглавници, с мемори пяна, с охлаждащ гел и т.н. Трябва да се пробва и да се намери това, което точно пасва на нуждите на вашето тяло.

Движение! Костите и ставите нямат собствено кръвообръщение, те се хранят по съседство от работещите мускулите. От работещите!

Ходете пеша, не ползвайте асансьор, правете упражнения. На ден трябва да се изминат поне 5 километра пеша, за да се раздвижат мускулите и кръвообръщението. Ходете с изправена глава и прибран корем и задължително с удобни обувки.

Ето някои лесни упражнения, предложени от Норбеков, за предотвратяването на болките във врата. Правете ги всеки ден в дома и в офиса.

Застанете прави и отпуснете раменете. Бавно накланяйте главата към едното рамо, после към другото, така че ухото да се доближава към рамото.

Наведете брадичката към гърдите и изправяйте главата назад, така както пиле пие вода.

Въртете главата наляво и надясно. Главата е изправена, погледът - успореден на пода.

Най-накрая направете кръгови движения с главата във всички посоки, на 360 градуса. Всички упражнения се повтарят по 8 пъти в посока.

Още теми от д-р Андреева:

3 златни правила при грипна епидемия

Лесни домашни рецепти при кашлица

Неверните твърдения за настинките

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

5 мита за антибиотиците

Учениците вече страдат от „старчески” болести

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти