Отровни ли са цитрусите?

Отровни ли са цитрусите?
Снимка: Thinkstock

Приемаме плодовете през зимата като панацея за почти всички болести, като се почне от настинките и грипа, та чак до здравината на костите и красотата на кожата и косата.

И това е така: витамините, микроелементите, фибрите от тях са изключително полезни за здравето.

Но в медиите се появиха стряскащи статии за обработката на корите на плодовете с „отровни” химикали и колко опасни са те. Публикуват се и снимки на деца с отекли лица и зачервена кожа след консумация на мандарини.

Това е възможно, чoвек може да е алергичен към различните съставки на веществата, с които се обработват корите на плодовете, както и към някои плодове, дори да не са обработени.

Това не означава, че те са опасни.

Определението на алергията е „свръхреакция на имунната система към вещества, обичайно безвредни за организма”.

Не трябва да се поддаваме на паниката, разумната реакция в тези случаи е не да слушаме какво казва всезнаещата съседка и съмнителните жълти сайтове, търсещи сензация, а да се потърси мнението на специалистите.

Експертите от БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните) твърдят, че се осъществява стриктен контрол върху плодовете по борсите.

Според действащото законодателство не е позволено да се влагат в пресните плодове добавки, оцветители, консерванти, които променят техните естествени хранителни качества и застрашават здравето.

Разрешена е само повърхностна обработка с безопасни вещества. Основно тези вещества съдържат жълт восък, с който се гланцират плодовете, така се предпазват от изсушаване и замърсяване, което става лесно заради порестата им кора. И разбира се, плодовете придобиват добър търговски вид.

Специалистите твърдят, че за тях няма допустими норми, което говори, че са безопасни.

Другите разрешени за употреба вещества (както у нас, така и в ЕС) се използват за удължаване трайността на плодовете и предпазването им от различни болести (паразити, бактерии, плесени). За тези консерванти има определени норми за остатъчни количества в плода и тяхното количество се следи от контролните органи.

След третирането има определен карантинен период, през който плодовете не трябва да се консумират. За това отговорност носи производителя. Пак той дава информация в сертификата от къде идва продукцията, с какво е обработена и кога. Контрол се осъществява още на границата, после по борсите и по сигнали. От БАБХ са категорични, че плодовете не са опасни.

Което не означава, че не трябва да се вземат мерки, особено когато вкъщи имаме малки или алергични деца.

Купувайте плодове, които не са много лъскави, имат леко неугледен вид. Те са по-малко обработени. Плодовете трябва да са здрави, без наранявания и загниване.

Измийте ги много добре с топла вода, освен чисти така стават по-сочни и лесно се приготвя фреш. Избягвайте фреш, приготвен навън от големите машини, в тях цитрусите се смачкват и сокът облива корите. Пригответе си го вкъщи с преса за фреш или със сокоизтисквачка с въртяща се ос.

Обелете внимателно плода, без да докосвате вътрешността му със замърсени от кората пръсти. Измийте много добре ръцете си, и тогава го разделете на парчета. Така веществата, с които е обработена кората няма да попаднат върху плода. Хапвайте плодовете с наслада, също с толкова обработени са се хранили няколко поколения и сме живи и здрави. Сигурно защото е нямало интернет да ни „образова”.

Още теми от д-р Андреева:

Как да се спасим от болките във врата

3 златни правила при грипна епидемия

Лесни домашни рецепти при кашлица

Неверните твърдения за настинките

Висока температура над 5 дни? Може да е болестта на Кавазаки

5 мита за антибиотиците

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти