Не прекалявайте с лекарствата при температура

Не прекалявайте с лекарствата при температура
Снимка: Thinkstock

Сърцето ни се къса, когато детето е болно с температура –то е тъжно, отпаднало, като повяхнало цвете.

Затова всеки родител бърза да му помогне и дава веднага лекарства, дори температурата да е ниска.

Голяма грешка, вместо да помогнем, така пречим на оздравителния процес.

Не се плашете от повишената температура, тя е полезна защитна реакция. Високата температура активира имунната система като я кара да произвежда повече клетки за защита, а самите вируси са термолабилни и загиват по-бързо.

Когато бързаме да я свалим, боледуването се удължава.

Освен това антипиретиците (лекарства против температура), като всички лекарства, имат странични действия, натоварват черния дроб, дразнят стомаха, могат да предизвикат алергична реакция. Разбира се, без тях не може, стига да се използват разумно.

До 38 градуса температурата е ниска и децата обикновено я понасят добре. Ако детето е сравнително жизнено, не давайте нищо. Наблегнете на течностите според неговите предпочитания.

Може да дадете запарка от билки, които смъкват температурата – трицветна теменуга, липа, листа от малина, кора от бреза. Малиновият сироп също понижава температурата. Лекарства се дават само ако детето има и други оплаквания – силно главоболие, болки в ушите, все пак то не трябва да се мъчи.

Над 38 градуса температурата е умерено повишена и също се действа според състоянието на детето.

Много деца дори при висока температура тичат като изтребители и не им личи, че са болни. Ако детето не се чувства добре, първи избор от лекарствата е парацетамолът с различни търговски имена (панадол, ефералган, тайлол, парацетамакс, калпол и др.).

При неповлияване се минава на ибупрофен (нурофен, бруфен, сиафен, МИГ), спазвайки дозата, указана на опаковката.

Температура към 39,5-40 градуса е много висока и трябва да се вземат мерки. Най-бързо смъква температурата течният аналгин, разтворен в нещо сладко (горчив е). Ако детето е алергично към него, дайте ибупрофен. При отказ да приема лекарства, или ако има повръщане, сложете свещичка против температура в ануса.

Не забравяйте течностите, детето с висока температура се обезводнява през кожата чрез потта и поддържа температурата. Най-тежко е положението, когато температурата е много висока, а крайниците на детето са ледени. В такъв случай външното охлаждане е неуместно.

Студените крайници се разтриват така, че кожата да порозовее, тоест кръвта да излезе на повърхността и да се охлади. Ако детето е горещо, се прилагат охлаждащи процедури – студени чорапки, напоени с равни количества вода и оцет, мокра кърпа на челото, на слабините. Най-ефикасно се понижава температурата с вана с хладна вода. Поставете детето във ваничка (може и с душ при по-големите) с топла вода, като при къпане. Постепенно доливайте студена вода откъм краката, докато водата стане хладна.

Ако обвиете горещо дете с ледено студен чаршаф, то може да изпадне в шок от голямата разлика в температурите.

Температурата винаги е притеснителна, тя показва, че има здравословен проблем.

Някои родители се притесняват и от фебрилен (температурен) гърч, но трябва да се знае, че едва 1-2% от децата до 5-годишна възраст са предразположени към това. Той обикновено преминава за 2-3 минути и без последствия.

А колкото до лекарствата, всяко дете реагира различно на тях. С течение на времето ще разберете кога трябва да се дават и кое е вашето лекарство.

Още теми от д-р Андреева:

Кои храни да избягваме при настинка

Отровни ли са цитрусите?

Как да се спасим от болките във врата

3 златни правила при грипна епидемия

Лесни домашни рецепти при кашлица

Неверните твърдения за настинките

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти