Как храната влияе на акнето

Как храната влияе на акнето
Снимка: Thinkstock

Едва ли има по-голям кошмар за тийнейджърите от акнето. Особено когато то е в тежка форма.

Самочувствието на страдащите от акне силно намалява, често те се изолират и дори изпадат в депресия. Но надежда има, все повече хора успешно се лекуват с напредването на технологиите и медицината.

Първата стъпка е да се намери добър специалист дерматолог, който да поеме лечението. А то е дълго, изисква се търпение и постоянство, но си заслужава.

Причините за поява на акнето са много – хормонални проблеми, наследственост, големина на мастните жлези, възпалителни изменения, някои лекарства, специфични бактерии и др.

Не се самолекувайте, така само ще влошите положението!

Медицината вече разполага с ефикасни лекарства за външна и вътрешна употреба, които овладяват успешно акнето. Но ако то се завръща периодично, или резултатът е несигурен, трябва да се обърне внимание и на храната.

Доскоро специалистите смятаха, че храната няма отношение към акнето. Но се оказа, че не е съвсем така. Установено е, че някои храни влошават това неприятно кожно заболяване.

Проведено проучване при близо 50 000 човека установява, че тези, които консумират 3 и повече чаши мляко дневно (независимо какво), имат по-силно изразено акне, отколкото тези, които почти не консумират мляко – по чаша седмично или по-рядко. Предполага се, че основният виновник са хормоните в млякото.

Известно е, че кравите се третират с хормонални препарати за по-големи количества мляко. Някои съставки от млякото имат инсулиностимулиращи свойства, увеличава се инсулиновият растежен фактор 1, а той, от своя страна, повишава тестостерона. Последният е известен с негативното си влияние върху тежестта и протичането на акнето.

Други храни, влошаващи акнето, са тези с висок гликемичен индекс (бързо повишават кръвната захар) – кристална захар (в безалкохолните напитки, тестени изделия, сладолед, особено в енергийните напитки), бял хляб, бял ориз, картофи, много сладки плодове като диня например, макаронени изделия.

И обратно, храните с нисък гликемичен индекс подобряват протичането на акнето. Това са зеленчуците, плодовете, бобовите растения, пълнозърнестите изделия, суровите ядки, нетлъстото крехко месо, нетлъста риба.

За сочения като виновник за акне шоколад няма категорични данни, че влошава болестта. Особено ако е черен, с над 70% какао, тоест с малко захар и млечни продукти.

Разбира се, всичко е много индивидуално. Но е факт, че хора, които съчетават лечението с диета без мляко и сладки храни, с намален прием на месо, хранещи се със здравословна храна, включваща много зеленчуци и плодове, имат забележителни резултати.

Всичко е много индивидуално, човек трябва сам да разбере от кои храни се чувства добре и кои влошават здравето му, включително и акнето.

Още теми от д-р Андреева:

Сладкото лекарство: бананите

Капризите на времето ни разболяват

За всяка кашлица си има лекарство

Не прекалявайте с лекарствата при температура

Кои храни да избягваме при настинка

Отровни ли са цитрусите?

Не пропускайте нищо от най-интересното, най-коментираното и най-четеното през седмицата, като се абонирате за нашия седмичен бюлетин тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти