Добре дошли в училище, родители

Добре дошли в училище, родители
Снимка: Thinkstock

Мария Атанасова

Аз лично, предполагам и вие, светкавично бързо подозирам в скучност всеки текст, започващ със "знаете ли, че еди-колко си процента...".

Обаче сега е различно.

Знаете ли, че 6 от 7 родители не са доволни от влиянието си върху училищния живот; 75% от родителите не са разговаряли никога с директора на училището на детето си; 3/4 от родителите искат да получават писмена информация как да помагат на децата си вкъщи и че над 85% от родителите не проявяват собствена инициатива да повлияят върху училищния живот?

Оказа се, че без да ви занимая с тези факти (статистика от "Проучване на родителското участие в училищния живот в България" от изследователския доклад на Институт "Отворено общество"), няма как по-убедително да докажа колко навреме и намясто се появи "Добре дошли в училище, родители" – наръчник за родители на първокласници.

Наръчникът представлява мъничка книжка, но голяма сигурна стъпка към всеобщото желание "нещата да се променят",  плод на труда на хора, които работят в посоката "нещо да се промени".

Това цветно и полезно издание побира в себе си обобщения опит на авторите, екипа на Асоциация "Родители", от преживяното в сложните взаимоотношения на семейството и училището.

На вчерашното представяне на наръчника, Цвета Брестничка, част от екипа на Асоциацията, отбеляза, че той не е "рецептурник за добри отношения". Съдържанието на книжката доказва това, тя е съветник, помощник, водач, общуващ с родителя с добронамерен и приятелски тон.

Наръчникът е мястото, където можете да прочетете полезна и практична информация за храненето и дневния режим на децата, за мобилните телефони, безопасната употреба на интернет, джобните пари, как да се разговаря с учителите и класния ръководител и други.

Книжката провокира да общуваме. Тя е стъпка в борбата с липсата на комуникация, борбата с пестеливостта и предпазливостта ни по отношение на това да питаме, да говорим, да споделяме, да търсим обратна връзка от и за децата си.

През тази (четвърта поред) година на издаване "Добре дошли в училище, родители" всички родители ще получат наръчника от класния ръководител на своите първолаци.

Инициативата се организира от Асоциация "Родители" с подкрепата на Министерството на образованието и Столична община.

Прочетете, споделете, говорете. За децата си. С децата си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти