"Диета" е забранена дума

"Диета" е забранена дума
Снимка: Thinkstock

Нашето детенце си е най-хубавото и обикновено не виждаме, че започва да закръгля форми. И когато забележим проблема, то вече е на "гривнички".

Допитваме се до д-р Гугъл за поредната чудодейна диета и... правим огромна грешка. Първо, защото децата растат и не може да се лишават от храна. Да не говорим, че диетите по принцип не действат, защото апетитът е основен жизнен инстинкт и не може да се контролира дълго време.

От опит знаем - с кански мъки ограничаваме калориите за известно време, смъкваме няколко килограма, след което идва периода на "зърнената диета" (каквото зърна го хапвам) и дотам. Умните глави му казват йо-йо ефект, но то си е живо наваксване...

Но по-важната причина да не използваме понятието "диета" в детската възраст е в значението на тази дума. По принцип диета означава специален режим на хранене, но в масовото съзнание се свързва с ограничение на храната и глад.

Но човек, подложен на лишения, е нещастен, а нещастникът не може да се справи с набелязаните цели. Това важи още по-силно за децата.

Затова трябва да се справим с излишните детски килограми тихомълком, без да говорим за неприятни емоции като глад и ограничения. И да не забравяме, че преяждането е преди всичко емоционален поблем, с храната се запълва някаква липса.

Първо трябва да се помисли какво му липсва на детето, за да се тъпче с храна и тогава да се предприемат мерки за хранителния режим.

Не говорете за диети, просто спрете да пълните шкафовете с лакомства – бонбони, вафли, шоколади, сладкиши, безалкохолни. Напълнете ги с плодове!

Единственият начин да се помогне на детето, е цялото семейство да промени начина си на хранене. Не да се гладува, просто да се храните рационално. Обикновено пълните деца имат пълни родители, те просто копират начина на хранене в семейството, затова промяната ще е полезна за всички.

Без забрани няма как да мине, но ги маскирайте с приемливи епитети. Например, отказваме се от безалкохолните, защото в една чаша от тях има подсладител съответстващ на 6 ч.л захар и ще си развалим зъбите, а от оцветителите те ще потъмнеят.

Или че от боята и консервантите се подуват и болят коремите, в сладкишите има много химия, тестото убива нормалната флора на червата, от сладкото излизат пъпки, от пърженото се омазнява кожата и косата и т.н.

Малко пресилено, но в общи линии вярно. И достатъчно убедително, за да откажете детето от вредните храни (иначе така любими) използвайки суетата на подрастващите.

Важното е чувството, че няма лишаване, а просто се вземат мерки за външния вид и здравето. Разковничето е в здравословното хранене, а не в строгите диети. "Забраненият плод" е най-сладък, ако категорично забраните консумацията на дадена храна, детето ще я хапва навън в двойни количества.

Не забравяйте, че всички пороци идват от безделието, включително и лакомията. Ангажирайте децата със спорт, танци, домакинска работа, игри, излети, разходки.

Движението ще подпомогне отслабването и ще им заангажира времето. Ако скучаят, само ще мислят какво да си хапнат.

Най-опасно е яденето пред телевизора и компютъра, така се консумират огромни количества без дори да се усетим.

Променете начина на хранене така, че да не се чувства намалението на порциите.

Сервирайте в малки чинии с големи салати, обяснете колко е важно бавното хранене (мозъкът получава сигнали за ситост чак след 15 минути от началото на храненето) и доброто сдъвкване на храната.

Важното е децата да се хранят рационално, без прекаляване.

Изключете само "празните" калории като безалкохолни, сокове от кутии и всякакви сладкиши и шоколади. Или поне рязко намалете количеството им. Така бавно и неусетно, без глад теглото се нормализира.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти