Частичен тоалет на новородено - кога и как се прави

Частичният тоалет на бебето се прави сутрин и включва щателно почистване в зоната на пелените. След нощния сън на бебето обикновено пелената е пълна, а зоната влажна, затова е добре да не пропускаме тази важна стъпка в хигиената при новороденото.

И докато цялостното къпане на бебето не е необходимо в самото начало да се прави всеки ден, то частичният тоалет е важен, за да се избегне подсичане и раздразнение на кожата, вследствие на по-дълъг престой с мокра пелена.

r
Снимка: iStock

За да ни бъде лесно и спокойно, поканихме в новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” акушерката Халиме Салиева, която с грижа и обич помага на младите майки в първите мигове след раждането в Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София“. Тя сподели всичко важно около хигиената на новородено бебе, за да може всеки родител – и мама, и татко, да пристъпят уверено в това начинание. Поговорихме си и научихме, че:

Гениалиите на вашето бебе са много деликатни, затова винаги почиствайте тази област внимателно. Много родители мият зоната на пелените само с вода и памучни тампони през първите две седмици.

Меките почистващи препарати, които са специално предназначени за бебета, ще ви помогнат да защитите естествената кожна бариера на вашето бебе. А ако използвате бебешки кърпички - уверете се, че са без аромат, алкохол или комбинация от двете.

r
Снимка: iStock

При момчетата

Докато сменяте пелената на вашето бебе, може да искате да покриете пениса му с чиста кърпа или друга пелена. Съвременните специалисти отхвърлят идеята всеки път при слагане на пелена да поставяме пениса на момченцето в лява или дясна посока, но със сигурност се опитайте членът му да не сочи нагоре, защото при следващо уриниране вероятността да намокри и дрешките си е доста голяма.

Главичката на пениса на вашето новородено ще се самопочисти до известна степен. Не се опитвайте да дърпате препуциума му силно, за да го почистите, тъй като той все още е прикрепен към главичката на пениса му и няма да можете да го плъзнете назад. Насилването на препуциума му назад може да причини разкъсване, което може да нарани вашето бебе и да остави белези. 

g
Снимка: iStock

При момичетата

Всъщност, гениталиите на вашето момиченце са много деликатни, така че почистването на тази област трябва да бъде особено внимателно. Много родители мият областта само с вода и памучни тампони през първите две седмици от появата му на бял свят. При смяна на пелени използвайте чистата част от пелената, за да изтриете изпражненията. Когато сменяте пелената на дъщеря си, винаги избърсвайте областта отпред назад, далеч от вагината и уретрата. Избърсването отпред назад ще помогне да се предотврати прехвърлянето на бактерии от дупето на бебето към вагината или уретрата и причиняването на инфекция.

g
Снимка: iStock

Важно за подсичането!

Обривът от пелени, или т. нар. „подсичане“ е често срещана форма на раздразнена кожа, която изглежда като петна от възпалена кожа по дупето на вашето бебе. Често е свързано с мокри пелени, чувствителност на кожата и протриване. Обикновено засяга малките бебета, въпреки че всяко дете, което редовно носи пелена, може да се сдобие с подсечена кожа. 

Най-добрият начин за предотвратяване на подсичането е да поддържате зоната чиста и суха, а като превантивна мярка или при вече появила се зачервена кожа да използвате крем за всекидневна употреба при кожни раздразнения.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти