„Мраморен“ ръжен хляб

Очарова и с вид, и с вкус

0 от общо 0 гласа
70 мин.
Необходими продукти

за светлото тесто:
300 г брашно
150 г ръжено брашно (да не е пълнозърнесто)
2 с. л. краве масло (със стайна температура)
1 с. л. кафява захар „Мусковадо“
1 1/2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. ким
зехтин за намазване
за тъмното тесто:
300 г брашно
150 г ръжено брашно (да не е пълнозърнесто)
2 с. л. краве масло (със стайна температура)
1 1/2 с. л. какао
1 с. л. кафява захар „Мусковадо“
1 1/2 ч. л. суха мая
1 ч. л. сол
1 ч. л. ким
зехтин за намазване

Начин на приготвяне:

Двата вида брашно за светлото тесто се разбъркват със солта и семената ким. 

Маята и захарта се разтварят в 200 мл топла вода. Наливат се към сухите съставки, заедно с маслото и се замесва меко и еластично тесто, ако има нужда се добавя вода. 

По същия начин се приготвя и тъмното тесто, но към сухите съставки се добавя и какаото. 

Оставят се да втасат в съд, намазан със зехтин. 

Всяка топка тесто се разделяна на четири. Всички парчета се разточват на правоъгълни кори с еднакъв размер. Върху една бяла кора се поставя една тъмна, после пак бяла и пак тъмна. 

Завива се руло и се оформя хляб. По същия начин се оформя и вторият хляб. 

Прехвърлят се в набрашнена тава или форма за печене терин. Оставят се да втасат. 

Пече се около 40 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор.

Други рецепти:

Топла питка със сиренце...
Да замесиш любов
Как да направим питка
Орехова питка
Бърза питка със сирене
Содена питка за Бъдни вечер
Орехова питка

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Колко често чистите вкъщи?

Абонамент