Патладжани с доматен сос

Високо оценени вкусови качества

Грабвайте вилиците и чиниите
Снимка: know-how-to-cook.blogspot.com
3.83 от общо 6 гласа

Необходими продукти:
4-5 патладжана
брашно
олио за пържене
сол

За доматения сос:
1 кг домати
4-5 глави лук
пресен магданоз
1-2 щипки захар
сол

Начин на приготвяне:
Обелваме патладжаните и ги нарязваме по дължина на ивици с дебелина 5-6 мм.

Нарязаните патладжани подреждаме в купа, посоляваме ги добре (поръсваме със сол всеки ред, който нареждаме) и ги оставяме за около 30-40 минути, за да си пуснат горчивия сок.

След това ги измиваме добре под течаща вода, за да отмием черния сок, който се е отделил. Овалваме ги в брашно (в което сме добавили малко сол) и ги пържим от двете страни в сгорещената мазнина. Попиваме мазнината от изпържените патладжани с кухненска хартия. Подреждаме ги в подходяща чиния, за предпочитане дълбока.

За да не се напълни мазнината с прегоряло брашно, след като го оваляме в брашно, всяко парченце патладжан потапяме за секунда в купа с вода и после го поставяме в тигана да се пържи. Така брашното се намокря и полепва по зеленчука.

Този метод си иска малко техника, защото ако се прекали със задържането във вода или не се отцеди добре, мазнината започва да пръска неприятно.

Другият вариант е да оваляме в брашно всички нарязани парченца патладжан. Докато дойде време да ги пуснем в тигана, брашното се овлажнява от само себе си.

Чакайки патладжаните да пуснат горчивината си, обелваме, настъргваме доматите и ги слагаме да се изварят. Поръсваме ги с щипка захар, за да елиминираме киселия им вкус. Когато доматите са готови, пристъпваме към лука.

Обелваме го, нарязваме го на едри парчета и го задушаваме в мазнина, докато стане прозрачен и крайчетата леко започнат да придобиват златист загар. Прибавяме готовия лук към доматения сос, посоляваме и слагаме ситно нарязан магданоз, като постоянно разбъркваме сместа.

Остава само да покрием изпържените резени патладжан с доматения сос. По желание може да ги поръсим с още магданоз. Поднасяме ястието топло, в компанията на бучка сирене.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква суперсила би искала да притежаваш?

Оферти