Ориз пилаф по турски

Простичка, но ефектна гарнитура за всяко ястие

3.13 от общо 8 гласа
80 мин.
Необходими продукти

ориз балдо - 200 гр 

фиде - 30 гр 

зеленчуков бульон - 1 бр.

масло - 30 гр 

Ако обичате турската кухня знаете колко често като гарнитура към месни или безмесни ястия със сос се поднася ориз пилаф. Ние вече сме ви показвали как се приготвя кавърма по турски и класическото ѝ поднасяне е именно с такъв пилаф. Това автоматично означава, че трябва да ви споделим и рецептата за него. Изключително простичка гарнитура, само два основни продукта, но пък много ефектна и вкусна. Трябват ви само ориз, най-обикновено фиде, парче масло и течност. Може да е вода, но за предпочитане е да ползвате хубав бульон.

Най-подходящ за приготвянето на ориз пилаф е оризът балдо, съветват от Mate Kitchen. Той отлично абсорбира вкуса и аромата на други храни и не се разкашква. Много е популярен в Италия за приготвянето на ризото, но истината е, че стига дотам благодарение на търговци от Азия, които го отнасят във Венеция. С течение на времето италианските земеделци го селектират и разработват нови сортове, така че да получат още по-висококачествени зърна.

Същинското готвене на ориз пилаф е не повече от 30 минути. По-важни са подготовката и “довършителните дейности”. Оризът задължително трябва да се накисне в гореща вода за половин час, след което да се отцеди много добре, преди да влезе в тенджерата. След като пък е поел цялата течност и му добавите маслото, трябва да го покриете и да не надничате за още толкова време. Благодарение на вашето търпение пилафът ще стане пухкав и зрънцата ще се отделят едно от друго, без да са сурови и да хрупат.

Приятно готвене и добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Измийте много добре ориза и го оставете да кисне в топла вода около 30 минути.

2. През това време загрейте до завиране 400 мл вода или пилешки бульон.

3. Сипете в тенджерка малко мазнина и задушете фидето. След като потъмнее, добавете при него изцедения ориз. Запържете го за около 2 минути, като бъркате постоянно, след което налейте горещата течност наведнъж.

4. Намалете огъня, покрийте с капак и оставете да къкри за окола 8-10 минути.

5. Накрая, след като оризът почти е изпил водата, добавете маслото, дръпнете от котлона и не отваряйте съда поне 30 минути, за да може пилафът да стане пухкав.

Внимание: Съдържа масло и фиде, които могат да предизвикат алергични реакции.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти