Турска пилешка кавърма

Сервирайте с пилаф и нещо лютичко

3.86 от общо 7 гласа
90 мин.
Необходими продукти

пилешко месо филе или обезкостени бутчета - 500 кг 

гъби - 150 гр 

лук - 2 глави 

чушки - 1 бр.

праз - 1 стрък 

домати - 1 бр.

захар - 1 ч.л. 

червен пипер - 1 ч.л. 

чесън - 1 скилидка 

дафинов лист - 1 бр.

нишесте - 1 с.л. 

доматен сок - 200 мл 

бяло вино - 80 мл 

зехтин - 40 мл 

сол на вкус

черен пипер на вкус

Опитвали сме турска кавърма на терен, както се казва, в съседна Турция и много ни хареса. Тя се различава доста от нашата като продукти и начин на приготвяне, затова и решихме да споделим с вас рецептата на Mate Kitchen за нея. Убедени сме, че ще ви изкушим да си я приготвите вкъщи. Досега не сме срещали човек, който да може да устои на изкушенията, които югозападните ни съседи приготвят. 

В българските рецепта за кавърма преобладават чушките, но в списъка с продукти за турска кавърма ще видите само една, при това е задължително червена. При нея лукът и месото са в центъра, а останалите съставки само обогатяват вкуса на ястието. Миксът е впечатляващ – гъби, чушка, пресен домат и доматен сос, чесън, лук и праз. Подправките също се различават. При нас в кавърмата слагаме чубрица. Турците я подправят с дафинов лист. В самия край на готвенето се добавя малко захар, за да неутрализира киселината на доматите, и нишесте, за да стане сосът по-плътен.

Традиционният начин за поднасяне на турска кавърма е с пилаф, който се приготвя лесно и с минимален набор от продукти. Комбинацията е неустоима. Горещо ви препоръчваме да я хапнете с нещо люто. Напитката е по ваш избор.

Добър апетит!

Начин на приготвяне:

1. Нарежете лука на полумесеци и го задушете за 4-5 минути в загрятото олио.

2. Прибавете нарязаното на кубчета пилешко месо, почистените и нарязани гъби и задушавайте за още около 4-5 минути под капак.

3. Добавете ситно нарязаните домати, чушка, праз, чесън, дафиновия лист и червения пипер. Като ястието заври, налейте бялото вино.

4. След като алкохолът изври, сипете доматения сос, намалете силата на котлона и оставете кавърмата да се готви на бавен огън в продължение на 30-40 минути, докато всички продукти се сготвят.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти