Мързелива рецепта за сaрми

Същият вкус, но много по-лесно

5 от общо 1 гласа

Необходими продукти:
300 г лозови листа (от буркан)
300 г бисерен ориз
200 мл зеленчуков бульон
100 мл зехтин
4 скилидки чесън
2 стръка праз
2 моркова
2–3 зърна бахар
сол и черен пипер на вкус

за поднасяне:
50 мл зехтин „Екстра върджин“
1/4 връзка магданоз
1/4 връзка копър
2 скилидки чесън
1 лимон
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Празът се наситнява, морковите се настъргват, а чесънът се накълцва. Зеленчуците се запържват в половината зехтин. 

Добавя се измитият ориз и също се запържва. 

Налива се бульонът и щом оризът го абсорбира, сместа се дърпа от огъня. Овкусява се със сол, черен пипер и стрития бахар. 

На дъното на тава се подреждат половината от лозовите листа, като краищата се оставят да стърчат. 

Сипва се оризът и се покрива с останалите листа. 

Наливат се около 800 мл вода и тавата се покрива с алуминиево фолио. Пече се 40–50 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

В купа се смесват настърганата лимонова кора, накълцаните чесън, магданоз и копър, лимоновият сока, зехтинът и сол на вкус. Разбърква се. 

Сармата се реже на парчета и се поднася с малко от соса.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Прочетете още:

Лозови сарми с леща и ориз
Ориенталски зелеви сарми
Лозови сарми с канела и стафиди
Сарми с праз лук и гъби
Зелеви сарми с млечен сос
Тракийски сарми

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти