Ориенталски зелеви сарми

Задължителни за зимното меню

2.67 от общо 3 гласа

Необходими продукти:

1 глава бяло зеле (средно голяма)
500 г смляно месо от телешки врат
200 г бисерен ориз
40 г краве масло
600 мл пилешки бульон
2 глави чесън
2 лимона
1 с. л. кимион
1/2 ч. л. смлян бахар
1/4 ч. л. сушена мента
сол и черен пипер на вкус
за гарниране:
200 г кисело мляко
2 скилидки чесън
1 с. л. сусамов тахан
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Зелето се почиства от кочана, потапя се в кипяща вода, за да могат листата да се отделят по-лесно и леко да омекнат.

След това се потапят в студена вода, за да спре процесът на готвене.

Оризът се накисва във вода за 30 минути. Отцежда се и се смесва с разтопеното масло, каймата, кимиона, бахара, ментата, сол и черен пипер на вкус.

Прибавят се и 4 накълцани скилидки чесън, а останалите се белят и се разполовяват.

Зелевите листа се разделят надве, като твърдата част се отстранява.

Плънката се разпределя върху листата и се завиват стегнати рула.

Подреждат се в тенджера плътно едно до друго, слагат се скилидките чесън, налива се бульонът, посолява се, притискат се с чиния и се похлупват. Готвят се 40 минути на слаб огън.

Налива се лимоновият сок и се готвят още 10–15 минути.

Чесънът за соса се стрива на паста и се смесва с киселото мляко, тахана и сол.

Сармите се сервират със соса.  

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Коледни сарми със стафиди в гювеч

Зелеви сарми с млечен сос

Лозови сарми с леща и ориз

Сарми с праз лук и гъби

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Кой е любимият ви герой от "Приятели"?

Оферти