Как се прави питка с уиски

Колкото и странно да звучи

Как се прави питка с уиски
Снимка: netinfo
0 от общо 0 гласа

Ирландската содена питка е едно от най-известните кулинарни постижения на Смарагдовия остров.

И макар и самите островитяни да признават, че не те, а местното население на Северна Америка да е измислило използването на сода за бухването на хляба, това не намалява символното значение на знаменитата пита.

Необходими продукти за 8 порции:

500 г брашно
½ ч. л. сол
1 ч. л. сода за хляб
60 г студено масло, нарязано на кубчета
1 ч. ч. стафиди
½ ч. ч. течен мед
50 мл ирландско уиски
300 мл газирана вода

За глазурата:
2 с. л. ирландско уиски
2 с. л. прясно мляко
синьо сирене или крем-сирене за сервиране

Начин на приготвяне:

1. Брашното се пресява и се смесва със солта и содата. Слага се маслото и се стрива на трохи с ръце или с кухненски робот. Добавят се стафидите.

2. Медът се смесва с уискито и газираната вода. Добавят се към брашнената смес. Меси се съвсем кратко, колкото да се получи топка. Разделя се на две. Всяка част се оформя като питка с диаметър 20 см. По средата се срязва на кръст.

3. Смесват се млякото и уискито за глазурата. Хлебчетата се намазват и се слагат да се пекат в загрята на 180° С фурна за 40 мин. Поднасят се със синьо сирене или с крем-сирене.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти