Как да съхраняваме магданоз и копър

Ето и няколко успешни за това техники

Магданозът е богат на витамин C и А, а също така съдържа солидни количества фосфор и желязо
Снимка: Thinkstock
1.5 от общо 2 гласа

За да се запази ароматът и полезните свойства на копъра и магданоза, трябва правилно да ги съхранявате. След като купите магданоза или копъра, увийте ги във вестник и сложете вестника в найлон.

Поставете този пакет в най-долната част на хладилника – така зелените подправки ще се запазят за дълго време свежи и ароматни, пише "Gotvach.bg".

* Можете да съхраните копъра или магданоза и по друг начин – като ги потопите в буркан или чаша с вода. Но ако в продължение на няколко дни не сменяте водата и не отстранявате пожълтелите листенца, зелените подправки няма да запазят свойствата си.

* Копърът и магданозът могат да се замразят. Измийте и нарежете на ситно копъра или магданоза. Напълнете с нарязаните зелени подправки форма за лед и я покрийте с малко вода. След като се замразят, извадете кубчетата нарязана зеленина и ги сложете в кутия за съхранение във фризер. При нужда пускайте необходимото количество кубчета в ястията. Можете да ги добавяте и в салати, но предварително трябва да ги размразите.

* Друг метод за съхранение на копър и магданоз е осоляването на тези зелени подправки. Растенията се измиват, нарязват се на ситно и с тях се пълнят стъклени буркани, като се добавя доста сол. На 1 килограм зелени подправки се слагат около 200 грама сол. Затворените буркани се съхраняват на тъмно и хладно. Хладилникът също е добро място за съхранение на солените подправки.

* Копър и магданоз можете да съхранявате и в зехтин. Зелените подправки се измиват, нарязват се на ситно и се слагат в буркани. Заливат се със зехтин така, че да са покрити изцяло с мазнината и отгоре да остава още 1 пръст мазнина. Бурканите се съхраняват на тъмно и хладно.

* Магданозът и копърът могат да се запазят и с оцет. Зеленината се измива, нарязва се на ситно, смесва се със сол и оцет и се слага в херметично затварящи се буркани. Отгоре се полива със зехтин или олио, които напълно трябва да покрият зелената смес. Мазнината ще предпази подправките от мухъл и те ще се съхранят около 4-5 месеца. На всеки 100 грама зеленина се слага 1 чаена лъжичка сол и 1 супена лъжица оцет. Така приготвените магданоз и копър се използват за супи и сосове.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент