Орехова разядка с чесън

Идеална за студеното време

4 от общо 15 гласа
10 мин.
Необходими продукти

орехи - 200 гр 

чесън - 3-4 скилидки 

сухар или добре препечен хляб - 4 бр.

зехтин - 150 мл

сусамов тахан - 1 ч.л. 

лимони - 1 бр.

сух копър - 1 ч.л. 

сол на вкус

Много зимна е тази орехова разядка по рецепта на Mate Kitchen. Има наситен орехов вкус, подсилен допълнително от тахана, чеснова пикантност и подчертан маслинов дъх от зехтина. Студеното време е най-подходящото за нея – с крекери или сухари, може би със сирене, с чаша вино… Търпи развитие на масата и определено ще ви изненада приятно.

Между другото, върви много добре с риба – пържена, печена, на скара. Заради чесъна, лимоновата свежест и копъра. Подхождат й великолепно. Ние ползвахме сух, защото има по-деликатен вкус, но и пресен да сложите, няма да сбъркате. За количеството чесън във вашата орехова разядка също няма да ви се месим. Орехите имат наситен вкус, особено ако са сурови, мазни са и можете да си позволите да ги туширате с повечко чесън и лимонов сок. Ако искате, може да добавите и няколко маслини.

На нас тази орехова разядка ни носи много морско настроение и ни връща в бабината кухня. Защото, нека си признаем, преди времето на блендерите беше времето на дървените или каменните хаванчета. В тях се раждаха този и други подобни пастети – бавно и търпеливо, с много усилия и любов. Това им придава особена празничност, прави ги специални и обичани – не само заради безспорния им вкус, но най-вече заради вниманието, с което са приготвяни.

Ако ви остане време и имате желание, разбира се, припомнете си чувството и направете разядката по старомодния начин. Ще стане двойно по-вкусна!

Начин на приготвяне:

1. В блендер поставете ореховите ядки и натрошения сухар. Към тях прибавете част от зехтина, сусамовия тахан, сока от половин лимон и нарязания чесън. Подправете с копъра и солта.

2. Блендирайте и постепенно добавяйте останалия зехтин и още лимонов сок, ако е нужно.

3. Блендирайте до хомогеност и поднесете със сухар или препечен хляб.

Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти