Средиземноморски повей

Доматен пай с артишок и и аншоа

Средиземноморски повей
Снимка: netinfo
1 от общо 1 гласа

Необходими продукти:

За масленото тесто: 
220 г брашно
125 г студено масло
1 яйце
1 ч.л. сол
2 с.л. студена вода

Продукти за плънката: 
3/4 ч.ч. настъргано сирене (може пармезан)
3/4 ч.ч. настъргана моцарела
3 с.л. галета
1 голяма глава стар лук
2 стръка пресен лук
1 скилидка чесън

шепа листа пресен босилек
шепа листа прясна мащерка
1/4 ч.л. сол
прясно смлян черен пипер
зехтин

1 розов домат
1 зелен домат
3-4 чери домата
1 малък жълт домат
100 г маринован артишок
5 рибки маринована аншоа

прясно смлян черен пипер
лилав и зелен босилек 

Начин на приготвяне:
Сложете в купа брашното. Нарежете маслото на малки кубчета и претрийте с ръце, докато получите маслени трохи. Добавете едно яйце и разбъркайте.

Добавете солта и водата и омесете масленото тесто. Увийте го във фолио и го приберете в хладилника за половин час. 

През това време нарежете лука на тънки полумесеци и го задушете в малко зехтин в тигана, докато омекне и добие златист цвят. Оставете го да се охлади и го смесете с настърганото сирене, моцарелата, нарязания на ситно пресен лук, изстискания чесън, галетата, босилека, мащерката, черния пипер и солта.

Нарежете доматите на кръгчета, с дебелина не повече от 0,5 см, посолете ги и ги поставете върху гевгир, за да се по отцедят. Подсушете ги с кухненска хартия.

Извадете тестото от хладилника и го разточете на тънка кора с диаметър малко по-голям от размера на формата ви за пай. С помощта на точилката го прехвърлете върху нея и след като хубаво покрие дъното и стените, отрежете излишното. Набодете го с вилица и го охладете за още 20 минути.

Загрейте фурната на 180 градуса. Извадете формата, покрийте я с хартия за печене и сложете тежест за печене или боб. Печете 15 минути, след това отстранете хартията с тежестите и допечете за още 15 минути, докато добие златист загар. 

Увеличете фурната на 200 градуса. Разпределете плънката със сирената върху кората. Отгоре подредете различните по големина кръгчета домати, редувани с артишока и завършете с аншоа.

Поръсете с прясно смлян черен пипер и полейте със струйка зехтин. Печете пая половин час до готовност. Извадете от фурната и поръсете с листенца босилек.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти