Апетитно основно с богат и наситен вкус

Пилешка кавърма с таханов сос

4 от общо 2 гласа
120 мин.
Необходими продукти

600 г пилешки пържоли от бут (без кожа)
400 г кисело мляко
100 г сусамов тахан
4 скилидки чесън
4 глави лук
1 лимон
1 връзка пресен кориандър
1 с. л. доматен концентрат
60 мл зехтин
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. кимион
1/2 ч. л. чили на прах
1/2 ч. л. смлян бахар
1/2 ч. л. куркума
1/4 ч. л. канела
1 щипка карамфил на прах
сол на вкус

Начин на приготвяне:

Кимионът се разбърква с червения пипер, чилито, карамфила, куркумата, канелата, бахара и 30 мл зехтин. 

Пилешкото се нарязва на кубчета и се натрива добре със сместа. Прибавят се сол на вкус, 3 скилидки чесън стрити на паста и сокът от 1/2 лимон. Разбърква се добре. Оставя се да се маринова около час. 

Лукът се реже на полумесеци, посолява се и се пържи в останалия зехтин, докато омекне. 

Добавя се пилешкото и се запържва за около 5 минути. 

Прибавя се доматеният концентрат, налива се малко вода, около 150 мл, похлупва се и се готви още 50 минути, докато течността се изпари и ястието остане на мазнина. 

Киселото мляко се смесва с тахана и сока от другата половинка лимон, овкусява се със сол и стрита на паста скилидка чесън. 

В чинии за сервиране се слага от тахановия сос, отгоре – от пилешката кавърма. Гарнира се с нарязан пресен кориандър. 

Сходни рецепти:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти