Пълнени патладжани по болонски

Готови за 40 минути

Пълнени патладжани по болонски
Снимка: Бон Апети
4 от общо 2 гласа

Необходими продукти за 3 порции:
3 средно големи патладжана

за плънката:
250 г телешка кайма
200 г лук
3 скилидки чесън
1 домат
15 зелени маслини (без костилки)
4–5 с. л. зехтин
2 стръка пресен риган (1 ч. л. сушен)
1/2 ч. л. сол

Начин на приготвяне:

1. Патладжаните се измиват, прорязват се и се слагат в тенджера с кипяща подсолена вода. Варят се около 5 минути, след което се изваждат и се оставят да се охладят. Вътрешността им се издълбава и се накълцва.

2. Плънката се приготвя, като лукът се нарязва на тънки ивици, а чесънът – на филийки. В загретия зехтин се запържва лукът. Щом стане златист, половината се изважда и се отделя, а към останалата част се добавя скълцаният чесън. Прибавя се и доматът, нарязан надребно. Огънят се намалява и продуктите се оставят да се задушат, докато се изпари сосът на доматите. Тогава се добавят скълцаните патладжани.

3. Маслините се нарязват на тънки филийки и се изсипват в тигана при останалите зеленчуци. Посолява се на вкус и се добавя каймата. Намачква се добре с решетеста лъжица, докато стане на дребни гранули, и се ароматизира с накъсаните листа риган. 4. Издълбаните патладжани се пълнят с готовата плънка, поръсват със запържения лук и се поставят в подходяща намаслена тава. Пекат се около 20–25 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.

Вижте още рецепти в нашата специална колекция в Vbox7.com ТУК!

Други рецепти:

Печен патладжан

Канапе от патладжани с домати

Рулца от патладжан

Патладжан по средиземноморски

Салата с патладжан и печено сирене

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти