Шарлота с крем „Тирамису“

Изкусителен финал на всяко по-специално меню

3 от общо 2 гласа
60 мин.
Необходими продукти

130 г захар
90 г брашно
4 яйца
150 мл еспресо
4 с. л. вино „Марсала“
250 г сирене „Маскарпоне“
150 г захар
4 яйца
1 щипка сол
1 пакет бишкоти
100 г черен шоколад
какао за поръсване 

Начин на приготвяне:

Яйцата за блата се разбиват със захарта, докато побелеят и удвоят обема си. Добавя се брашното и се разбърква добре, до получаване на хомогенна смес. 

Тестото се изсипва във форма за печене с подвижно дъно, застлана с пергаментова хартия. Пече се 15–20 минути в загрята на 170 градуса фурна, с вентилатор, като се проверява с клечка. Охлажда се. 

Яйцата за крема се разделят на жълтъци и белтъци. Жълтъците се разбъркват с половината от захарта и се готвят на водна баня, при постоянно бъркане, докато се сгъстят. 

Белтъците се разбиват на пяна с щипка сол. От останалата захар и 50 мл вода се приготвя сироп. Щом достигне температура около 110 градуса, се налива на тънка струйка към белтъците при постоянно разбиване. 

Маскарпонето се разбива и се разбърква с жълтъците. След това малко по малко се добавят и белтъците, и внимателно се разбърква. 

Кафето се смесва с виното. Пандишпановият блат се разрязва на три. Всеки блат се сиропира със сместа от кафе и вино. 

Във форма за печене се поставя блат, след това половината крем, отново блат и останалият крем. Покрива се с последния блат. 

Поръсва се с какао и настърган шоколад. Стените се покриват с бишкоти. 

Оформената шарлота се завързва с панделка.

Разядка с тиква за 20 минути

Постна питка с тиква

Кекс от тиква

Паста с тиква

Пикантна крем супа от тиква

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Абонамент