Постна питка с тиква

Постна питка с тиква

Постна питка с тиква
Снимка: netinfo
1 от общо 3 гласа

Содените питки са традиционен хлебен вариант по време на пости и то не само защото са вкусни, а и защото позволяват да бъдат разнообразявани със сезонни продукти като тиквата.

Необходими продукти за 4 - 6 порции:

500 г тиква, почистена и нарязана на кубчета
3 ч. ч. брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
1 ч. л. сушен риган
1 щипка чесън на прах
2 с. л. зехтин
200 мл пшенична бира или газирана вода
100 г тиквени семки

Начин на приготвяне:

Тиквата се поръсва със зехтина, 100 мл вода и малко сол и се пече около 30 мин. във фурната на 190° С, докато омекне и водата се изпари, като се разбърква от време на време. Намачква се с вилица.

Брашното се пресява с бакпулвера, добавят се солта, содата, чесънът и риганът.

Към тиквата се прибавя бирата и се разбърква. Сипват се при брашното и с лъжица бързо се оформя лепкава топка. С мокри ръце се заглажда леко и се сипва в тавичка, намазана със зехтин и поръсена с брашно. Поръсва се с тиквените семки и се пече в загрята фурна на 180° С около 40 мин. Охлажда се върху решетка. Може да се поднесе с мед.

Не пропускайте нито една от прекрасните ни рецепти в рубриката "Вкусно", като се абонирате за нашия кулинарен бюлетин тук >>>

Други рецепти:

Да замесиш любов

Как да направим питка

Орехова питка

Бърза питка със сирене

Содена питка за Бъдни вечер

Орехова питка

 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти