Рецепта за баклава

Да загреем за Коледа

Рецепта за баклава
Снимка: netinfo
2 от общо 4 гласа

Не може коледните и новогодишните празници да минат без баклава! Предоставяме ви рецепта за този сиропиран сладкиш, която може да изпробвате.

Необходими продукти:
400 г фини кори за баница 
1 1/2 чаена чаша нарязани на дребно, а не смлени орехи (или бадеми или шам-фъстък ) 
2-3 супени лъжиц захар
125 г краве масло

Сироп:
2 чаени чаши захар (чаша с вместимост 250 мл) 
1 1/3 чаена чава вода
обелената кора от 1/3 лимон
сокът от 1/2 лимон (или на вкус)
2 цели шушулки кардамом 
правоъгълна тавичка 20х30 см четка за сладкиши

Начин на приготвяне:
Поставете захарта и водата в подходящ съд и оставете на умерен огън. Бъркайте, докато се разтвори захарта, след това добавете лимонова кора и две шушулки кардамом, като предварително леко ги разтрийте с ръце, за да се разтворят. Оставете сиропа да поври малко и да се сгъсти.

След като свалите от огъня, добавете лимонов сок на вкус и оставете сиропа да изстине напълно. Преди да го използвате, извадете шушулките и лимоновата кора. Разтопете маслото и с помощта на четка намажете дъното на тавичката с масло. Смесете в купа нарязаните орехи с две-три супени лъжици захар.

Намажете половината на правоъгълния лист (по дължина) с тънък слой масло. Прегънете на две и отгоре намажете с масло. Поръсете равномерно с орехи. Навийте на стегнато руло, откъм тясната страна на листа. Оформеното руло поставете в тавичката. Същата процедура повторете с останалите кори.

Нарежете рулата на четири и отгоре полейте равномерно с останалото разтопено масло. Изпечете до златисто в предварително загрята до 180-200 градуса фурна. След като извадите от фурната залейте веднага с предварително приготвения студен сироп и оставете баклавичките да се напоят за няколко часа, препоръчително е едно денонощие.

Споделете ни вашите коледни рецепти на Edna@netinfocompany.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти