Тайната на добрия семеен бюджет: Защо жените в Япония дават пари на мъжете си?

За японските мъже бюджетът за петък вечер в града няма нищо общо с това колко печелят. Важното е колко им дава жена им. Звучи невероятно, но този финансов навик е често срещан в много японски домакинства. 

В най-малко половината японски домакинства съпругата е тази, която контролира бюджета и разпределя част от заплатата на съпруга си за харчене на пари, известни като „окозукай“. Тези джобни средства покриват неща като сметки за мобилни телефони, напитки, цигари и развлечения.

►Какво е „какебо“ - чудодейният японски метод за спестяване на пари

От предаването "На кафе" запознаха зрителите с тази особена семейна политика за разпределение на финансите и коментираха доколко е оправдано и разбираемо това. 

японци пари
Снимка: iStock

"Ако мъжът е зодия Телец, това е много добре, защото те много обичат да си угаждат и да харчат", каза актрисата Здрава Каменова.

"Аз мисля, че тяхната култура може би им го позволява, защото в България, не само в България, западният мъж е свикнал да се определя и да се мери по две стойности - колко секс прави и какви пари изкарва," коментира писателят Георги Блажев.

Актьорът Дарин Ангелов не се изказа в подкрепа на тази японска практика, но призна, че при някои мъже с по-широки пръсти, като самия него, това може да бъде от полза.

японци пари
Снимка: iStock

Системата „окозукай“ всъщност е част от по-широката японска финансова култура, при която семействата често спестяват огромни суми, особено когато времената не са много благоприятни.

Целта не е съпрузите да са "под чехъл" и да не могат да разчитат на изкараните от тях пари, а семейството да е уверено, че винаги има средства, на които да разчита, независимо от ситуацията. 

Правилата на метода Какебо

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти