Намалих си заплатата сама и се оказах по-богата

жена пари
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Човек се разполага според чергата си, казва една стара българска поговорка. С други думи, не можеш и не трябва да харчиш повече от това, което можеш да си позволиш.

Да влизаш в спирала от заеми и или пък да прахосваш всичко ден преди да дойде следващото плащане, не е дисциплинирано финансово поведение.

Не е, но го правим всички, нали. Имаме – харчим. Нямаме – свиваме се. Все пак точно ние, в България, сме преживели какви ли не ситуации, свързани с имане, с нямане, с недостатъчно имане и т.н.

жена пари
Снимка: Thinkstock

Но когато вече започнех да взимаш нормална заплата (пожелаваме на всички да се случи) и продължи да харчиш всичките си пари без да се замислиш за утре, това вече гранични с престъпна финансова небрежност.

Колкото и бъдещето да е неясно, трябва да сме наясно, че не можем да живеем без някакви пари настрани. Нужни са ни ако случайно останем без работа, ако се разболеем или ако ни се прииска да отидем на екскурзия в Португалия, а не ни се иска да потъваме в дългове.

Но как да пести човек, когато е „наместил“ цялата си заплата – за сметки, за храна, за дрехи, някое и друго кафе с приятелки, козметика...и то не остава нищо за спестяване.

В такива случаи е силно препоръчително човек да си намали заплатата. Разбира се, не официално, защото никой не трябва да получава по-малко, отколкото заслужава.

Намаляването на заплатата си го направете сами. Да речем със 100 лв.

жена пари
Снимка: Thinkstock

Вземете ли заплата, 100 лв да отиват в сметка. Или още по-добре, направете си автоматичен превод от една сметка в друга.

Ето, вече заплатата ви е със 100 лв по-малко. Налага се да живеете според новата си „черга“.

И понеже не можем да отрежем от сметките и храната, ще си дадете сметка, че чести харчим много пари за ненужни неща.

Не ви трябва още един чифт дънки, ако вече имате 3 в един и същи цвят, нито пък ви трябва второ червено червило, докато сегашното е още до половината.

Просто се дръжте така, сякаш са ви намалили заплатата със сто лева и трябва да се оправяте по новия начин.

След месец-два дори няма да си спомняте за какво сте харчили онези 100 лв.

А след година ще се озовете с едни 1200 лв спестени. Не е зле, нали. Ето, че човек може и да забогатее, когато си намали заплатата ;)

Още по темата с парите и спестяването:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти