Изчезващ вид: жена, която прави лютеница, туршия и кисело зеле и не се срамува от това

жена сарми кисело зеле лютеница
Снимка: iStock

Вяра Иванова

Представете си “Джурасик парк”, но за жени, които смятаме, че са изчезващ вид. 

Зад огражение номер 1 виждате леля Пенка. Тя е прекарала целия си живот, работейки на поточна линия в един завод, а в свободното си време е забъркала в казана на двора възможно най-вкусната лютеница, която някога сте опитвали. С рецепта, предавана от поколение на поколение, от една баба на друга, с простички подправки, за които никога не бихме се сетили и една основна тайна - щипка любов и щипка “меря всичко на око”. Тя маха зад ограждението с напуканите си от труд ръце, забърсва чело и продължава неуморно да бърка лютеницата. Да, онази лютеница, която ти правеше мустаци, когато беше малка. Онази червена селска разядка от чушки, домати и патладжани, която едно време просто наричахме лютеница.

жена сарми кисело зеле лютеница
Снимка: iStock

Зад ограждение номер 2 виждате баба Радка. Излегнала се е на един фотьойл като царица и плете ли, плете. И не е случайно, че го раздава царската - тя е кралицата на царската туршия (и на всички други видове туршии, ако трябва да сме точни). Хрупкави, кисели, сочни, с вкус на зима, на детство, на преспи сняг, бумтяща печка и трапеза, пълна с любими хора и любими спомени. Да… това е онази туршия, която събираше всички около масата едно време. Българската вкусотия, без която не можехме “да оцелеем” зимата.

туршия
Снимка: Thinkstock

Зад ограждение номер 3 срещаме съседката Валя. Да, тази “досадната”, която винаги поздравява, от дома ѝ винаги ухае на нещо току-що изпечено, а зимата се носи едно ухание… не съвсем приятно за някои. Да, това е съседката Валя, която слага кисело зеле за зимата. Дразнеща е, нали? Че кой в днешно време ще има търпението, желанието и кроманьонските вкусови рецептори, за да яде кисело зеле? Страх! Ужас! Отвращение! Ето защо е изчезващ вид! Но на Бъдни вечер и Коледа всички ядете сарми и въздишате, нали? Ами това кисело зеле да не идва от добрите феи кръстници, които го омагьосват през нощта и го поръсват с еднорози и дъги? Не - правят го жени като съседката Валя. 

жена сарми кисело зеле лютеница
Снимка: iStock

Слава богу, че ние не сме изчезващ вид като тях. Казваме си с облекчение и подминаваме огражденията. Хубаво е, че всички ние сме модерни, градски и много забързани жени. Хубаво е, че сме еко, био, веган, безглутеново, с повече чиа и по-малко елда. Хубаво е, че сме диджитъл технократи, микро инфлуенсъри и онлайн номади.

Но си е по-хубаво да си правим лютеница, туршия и кисело зеле. И да не се срамуваме от това. 

P.S. Зимата иде. Скоро пускат бидони на промоция.

жена сарми кисело зеле лютеница
Снимка: iStock

Ако сме ви вдъхновили за едно бързо завръщане към корените, ето няколко хитри трика за идеалната лютеница, кисело зеле и други вкусотии в буркани:

Туршията: здраве в буркан

Тайната на добрата зимнина: как да си направите кисело зеле

Тайните за вкусни кисели краставички от нашите баби

Как се прави: Домашна лютеница

Компоти и лютеница или време ли е да поемем щафетата?

Три рецепти за домашна лютенца

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти