Компоти и лютеница или време ли е да поемем щафетата?

Компоти и лютеница или време ли е да поемем щафетата?
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Имате ли тефтер с рецепти?

Вероятно не, защото имаме интернет и телефон, по който да се обадите на баба, мама или леля, взависимост от това на коя най-добре ѝ се получават пълнените чушки, киселите краставички или кекса с праскови.

В екстремни ситуации, когато говорим за много сложни кулинарни произведения като питка с шарена сол или зимнина, се пристъпва към директни преговори.

Сладко изнудваме по-възрастните с думите: „Бабо, ще идваме с децата, ти нали направи лютеницата?“.

И всички въздишаме по хубаво приготвените домашни вкусотии, цъкаме с език пред етикетите с консерванти на промишлено произведените и...не предприемаме нищо.

Даже и бурканчетата не си връщаме на баба.

Приказките за чушкопек, разменянето на рецепти за корнишони не подхождат на градския стил и на високите технологии.

Селфи с лютеницата също не звучи много секси, така че това със зимнината го оставяме на специалистите, т.е на бабите и майките ни.

А не е ли време да се отърсим от пренебрежителното отношение към „бурканите в мазата“, които доказаха, че всъщност са по-добрия вариант за зимна храна, отколкото консервантите, неясния произход и безличния вкус на готовите консерви?

Защо се засрамихме от домашно приготвената храна, загърбихме я заедно с всичко друго „селско“ и се втурнахме към руколата, дресинга и маскарпонето?

Сигурни сме, че цялата суетня около избирането на зеленчуците, рязането, прибирането в буркани, затварянето, варенето, ще ви припомни истинския аромат на семеен уют, какъвто го помним от детството си.

Ако и вие, като нас, сте на същата вълна и тайничко проверявате колко струва чушкопека, за да не ви се подиграват колегите, ето няколко рецепти за лютеница и компоти, които можете да пробвате тази есен.

Три рецепти за домашна лютеница

✎ Как да си направим кисели краставички

✎ Мариновани люти чушлета

✎ Компот от ябълки

✎ Сладко от малини

✎ Как да си направим мармaлад от шипки

✎ Сладко от тиквички

И не забравяйте да запишете любимите си семейни рецепти в красив тефтер. Традициите трябва да се предават и сега е наш ред да поемем щафетата...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти