6 стъпки към свободата: как да сложите край на токсична връзка

Стабилната и хармонична връзка може да повлияе позитивно на живота ви по начини, които никога не сте предполагали, че са възможни.

За жалост важи и обратното – неподходящата може да ви остави с разбито сърце, депресирана и апатична във всяко едно отношение.

Токсичните взаимоотношения са по-често срещани, отколкото си мислите, и техните ефекти често могат да бъдат негативни в дългосрочен план.

5-те тактики за манипулация на нарцисиста

Защо много жени попадат и остават с токсични и нездравословни взаимоотношения често е объркващо отстрани. Ако някой ви прави нещастни или ви малтретира физически или емоционално, очевидното решение е да го напуснете - нали?

Реалността обаче често е по-сложна поради много фактори, включително финанси, деца, закодирани психологични модели и (не)осъзнати емоции. За да напуснете токсична връзка, трябва да имате ясен и последователен план, към който да се придържате във всеки един момент.

Точно за това ще говорим днес. Но да започнем с това какво е токсична връзка.

На първо място всички насилствени връзки са токсични. Насилието и малтретирането може да се проявят по различни начини, включително да бъде емоционално, вербално, икономическо, сексуално и физическо.

Докато някои признаци на токсична връзка са по-очевидни – като физическо насилие, повтаряща се изневяра и неподходящо сексуално поведение – други могат да бъдат по-трудни за идентифициране. То може да включва неуважително, нечестно или контролиращо поведение.

Например вашият партньор често ви подценява и омаловажава. В резултат на това вашето психично здраве може да започне да се влошава.

токсични връзки
Снимка: iStock

Ако преживявате някакъв вид злоупотреба, знайте, че вие не заслужавате да живеете по този начин и незабавно потърсете подкрепа.

Защо е трудно да напуснеш токсичната връзка
Хората се обвързват в модели на взаимоотношения, от които може да е трудно да се измъкнат. Някои може да се почувстват в капан финансово или да се тревожат за децата си.

При насилствени връзки жертвите правят средно седем опита да прекратят връзката, преди да го направят наистина, според Националната гореща линия за домашно насилие в САЩ.

5-те тактики за манипулация на нарцисиста

Сред причините, поради които на хората им е трудно да излязат от токсична връзка, са страх, опасения за бъдещето на деца, любов и надежда за промяна, финансова или психологична зависимост, дори срам.

Затова дори вие да не се намирате в такава връзка, е добре да разпознавате токсичните отношения, защото може да се окаже, че ваш близък е жертва и се бори да скрие този факт.

5 съвета, които да дадете на приятелка в токсична връзка

Ако сте в токсична връзка от дълго време, може да ви е трудно да видите изход от нея. Може дори да вярвате, че вие всъщност сте причината за проблема.

Да се чувствате по този начин е често срещано явление, тъй като насилникът във връзката често е манипулатор, нарцисист и експерт по гаслайтинг, което ви кара да се съмнявате в реалността.

Продължете в галерията към 6-те стъпки, които да предприемете, за да напуснете токсична връзка. Знаем, че е трудно, но колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

Сложете край на токсичната връзка в 6 стъпки

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти