В капана на токсичната продуктивност: как да я разпознаем и как да се измъкнем?

Минаха почти два месеца от новата година и може би вече усещате тежестта на своите амбициозни новогодишни решения. Или изоставате в плановете си за постигане на цели и се чувствате претоварени. А може би ви се иска просто да има повече часове в деня, за да изпълните всички си задачи...

Как иначе ще отговаряте на стандартите, които не само вие, но и вашето семейство, приятели, колеги, общество и цялата Вселена изглежда имат за вас! Поздравления, вие сте попаднали в капана на токсичната продуктивност!

Токсичната продуктивност е термин от популярната психология и тема, която активно се обсъжда в социалните мрежи и конкретно TikTok. Появи се през последните няколко години и се дефинира свободно като пагубна фиксация върху постиженията и дейностите, която вместо да води до удовлетворение от живота, носи тревожност.

жена работа
Снимка: iStock

Токсичната продуктивност може да се появи както в кариерата ви, така и в семейния ви живот. Ето и какво споделя психологът Елизабет Крейн за това как да разберете дали сте жертва на токсична продуктивност и как да пренастроите графика си, за да бъдете по-малко стресирани и по-доволни.

Специализирала в тревожни и личностни разстройства, проблеми със самочувствието и жените, проблеми в семейството и отношенията, модерното родителство, възстановяване от травма и нарцистично насилие, д-р Крейн използва практичен и адаптивен подход за справяне с психологическите нюанси на съвременния живот.

„Токсичната продуктивност се отнася до нездравословна мания за производителност, която може да доведе до прегаряне, стрес и намалено чувство за благополучие“, казва д-р Крейн. „Това включва приоритизиране на постоянната работа или изпълнението на задачи, без да се отчита отрицателното въздействие на това върху психическото и физическото здраве.“

Токсичната продуктивност има сходна и подобна социална тенденция - токсичната позитивност. Тя се появява, когато отричате преживяванията си в тяхната цялост и само „позитивните“ емоции са оправдани или приемливи. Това изключва изразяването на всякакви отрицателни или неблагоприятни емоции.

жена работа
Снимка: iStock

„Както токсичната позитивност, така и токсичната продуктивност са сценарии, които могат да се характеризират с нереалистичен акцент върху поддържането на положителна перспектива. Това често е за сметка на признаването и осъзнаването на истинските емоционални преживявания. Конкретно токсичната производителност се корени в прекомерния стремеж към работа и постижения.“

Как да разберете дали сте развили токсичната позитивност?
Д-р Крейн предлага да си зададете следните въпроси, за да прецените дали вашият подход към вашата продуктивност е здравословен или може би навлизате в токсична територия:

Давам ли приоритет на грижата за себе си?
Оценете дали отделяте редовно време за грижа за себе си или за релаксация. Пренебрегвате ли физическото и психическото си благополучие в преследване на кариера и професионални цели?

Имам ли добро съотношение между работа и почивка, или чувствам вина, че си почивам?
Помислете колко добре балансирате служебните ангажименти с личния живот. Постоянно ли жертвате лично време в полза на работата, което води до прегаряне и умора? Оценете нагласата си към почивката и свободното време. Изпитвате ли вина или безпокойство, когато не работите, и чувствате ли, че трябва постоянно да го правите?

Определям ли самооценката си чрез продуктивността си?
Помислете дали вашето самочувствие е тясно свързано с нивата ви на продуктивност. Чувствате ли се виновни, мързеливи, притеснени, когато не проверявате постоянно задачите от списъка си със задачи?

жена работа
Снимка: iStock

Дали токсичната продуктивност е по-разпространена при жените?
„Вярвам, че въпросът за „токсичната производителност“ зависи от човека, а не от пола и се корени в това какви емоции или поведение са се считали за подходящи в детството или възпитанието на някого“, обяснява д-р Крейн.

„Докато обществените очаквания и ролите на половете може да повлияе на разпределението на отговорностите (обикновено момичетата/жените са натоварени с повече домакинска работа или полагане на грижи), както мъжете, така и жените могат да изпитат отрицателните ефекти от токсичната продуктивност.“

Това има общо най-вече с индивидуалния опит, възпитанието и заученото отношение към работата и себе си. Например, ако едно дете е свидетел, че родителите му поставят работата на първо място, без да се грижат за себе си, то вероятно ще възприеме подобни модели като възрастни.

жена работа
Снимка: iStock

Ако съм развил токсична продуктивност, какво трябва да направя по въпроса?

На първо място разграничете режима на работа и режима почивка.
Поставянето на ясни граници между работата и личния живот е от съществено значение за поддържане на баланс и предотвратяване на прегарянето (т.нар. бърнаут).

Установете определени работни часове, създайте специално работно пространство (ако работите от дома си) и се научете да прекъсвате връзката със свързаните с работата имейли и известия в извънработно време. Това са са ключови стъпки в приоритизирането на личното благополучие. Като поставите граници, ще защитиете времето и енергията си за нещата, които наистина имат значение извън работата.

Оръжието срещу токсичната продуктивност е грижата за себе си.
Хората, които са преуморени и пренапрегнати, страдат заради небалансиран начин на живот и д-р Крейн подчертава, че грижата за себе си трябва да бъде задължителна в тяхната рутина.

„Това може да е всичко, от което се чувствате добре, което ви помага да се отпуснете или да обърнете внимание на собствените си нужди“, предлага Крейн.

куче есен
Снимка: iStock

Разходете се сред природата, отидете на почивка, вземете дълга вана, медитирайте, прекарайте време с приятели или членове на семейството, които ви зареждат позитивно, правете упражнения, избирайте питателни и полезни храни, четете, гответе...

Правете всичко, което ви харесва, и не забравяйте, че не бива да се чувствате виновни, че „си губите времето“, вместо да свършите нещо полезно. И да, в началото тези дейности ще ви се струват неестествени, като загуба на време. Ако и когато се появи чувство за вина, спрете и идентифицирайте тези чувства.

Ако добавянето на дейности за грижа за себе си в живота ви се струва непосилно, помислете за постепенно интегриране на малки такива жестове ежедневно. Този подход, стъпка по стъпка, ви позволява да изградите устойчива и управляема рутина.

жена работа успех
Снимка: iStock

Приемете несъвършенството
И накрая, важно е да прегърнем несъвършенството и да се откажем от нереалистичните очаквания за себе си. Съвременната жена не се определя от способността ѝ да постига всичко у дома и в работата, а по-скоро от нейната устойчивост, адаптивност и желание да се учи и да расте от житейския опит. Приемете, че не може да бъдете перфектни и това ще ви донесе по-голямо чувство на удовлетворение и радост както в професионалния, така и в личния си живот.

Винаги ще има следваща цел, още една мечта, нещо повече, към което да се стремите. Но всичко това идва с времето си и не е нужно да го имате тук и сега. Вместо това се насладете на миговете с близки и със самите себе си и се отдайте без угризения на всичко, което ви радва.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти