Как ме промениха и на какво ме научиха токсичните ми връзки

токсични връзки
Снимка: iStock

Вярвам, че най-неприятните и най-нелепите ситуации, в които попадаме, ни научават на най-много. Или поне урокът е толкова дълбок, че става част от основните ни механизми. Била съм в (поне) три токсични връзки, едната от тях беше приятелство. С риск да стане прекалено „Искрено и лично“, споделям с вас изводите, до които достигнах, след като оцелях.

1. Любовта е навсякъде

Един от бившите ми казваше „любовта е рядкост, не се отказвай“, защото се чудеше как да ме задържи. Повтаряше ми, че „такава любов“ трудно ще намеря. Живеех дълго с тази представа, че няма да получа втори шанс за такова свързване. А свързването не беше чак толкова специално, колкото той ми го представяше. Манипулация, пренебрегване, лъжи – мога да събера по три от всеки вид само като изляза на улицата. С всеки изминал ден след раздялата ни, аз се връщах бавно към реалността.

токсични връзки
Снимка: Unsplash

Разбрах в какъв балон от заблуди съм била и, че всъщност и любовта е в изобилие. Виждах я в очите на всеки, с когото се размина. Усещах я в себе си, когато си отворя щорите и си измия лицето. Обикнах и ме обикнаха други хора, приятели, малки животинки, мъже, жени. И не, човек като мен не е труден за обичане, напротив. Може би, ако не бях в тази връзка, нямаше да оценявам по същия начин всеки малък жест на съдбата, изпълнен с безусловна обич.

2. Не искам да съм силна

Заради начина, по който се стичаха обстоятелствата в живота ми, много често съм чувала „Бъди силна. На теб разчитам.“ Години наред се идентифицирах с това, че съм силна и нищо не може да ме сломи. Сякаш имах избор. Мастилото, с които хората изписват тези думи в съзнанието ти, протича и там, където не подозираш, че може да стигне. Неусетно е. Свикваш да търпиш не само ударите на живота, но ударите на най-близките ти.

токсични връзки
Снимка: iStock

Подсъзнателно разочарованията преминават през филтъра на това стоически да поемаш всичко, което ти се поднесе. Сега, когато вече повечето взаимоотношения в живота ми са здравословни, не съм чувала и веднъж тази реплика. Не ми се е налагало да бъда смела или силна, за да получа уважение или любов. Вече имам избор и избирам хора, които не ме поставят в такaва роля.

3. Всичко има граници, дори любовта

Много често любовта ни се представя като някаква неудържима сила, която може да превъзмогне всеки и всичко. Изглежда добре в романтичните филми, но реалността не е такава. В първата ми връзка нямаше такова нещо като „не“. Имаше само „ако ме обичаш, ще направиш това за мен“. Съветвам всеки, който чуе или го усети като неизказано очакване у негов близък да се завърти на 180 и да бяга.

токсични връзки
Снимка: iStock

Ако твоето „не“ не се чува, ако твоето „не“ се погазва, ако твоето „не“ се омаловажава, твоето „да“ също не значи нищо за другия. Просто си някакъв инструмент в живота на този човек. Радвам се, че съм преживяла и това, защото сега съм човек с фин скенер за граници. Хората се чувстват комфортно около мен, защото знаят, че уважавам личното им пространство. И очаквам същото от тях, като поставям собствените си граници.

Това е съкратен списък с моите уроци и метаморфози. Вие какво научихте от лошите си взаимоотношения?

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти