10 знака, че имаш връзка с нарцисист

мъж
Снимка: iStock

Нарцисизмът се проявява в последователност, като всички ние до известна степен имаме нарцистични черти, обяснява за електронното издание на списание InStyle психотерапевтът и телевизионен водещ д-р Джен Ман.

Ако изобщо не изпитвахме нарцисизъм, нямаше да можем да станем сутрин от леглото, да се облечем и да изглеждаме прилично. Проблемът е, че когато при някого се проявява в много повече случаи, той може да вреди на близките си.

жена огледало
Снимка: iStock

Макар да използваме думата „нарцистичен“ доста свободно, нарцисист всъщност е човек, който страда от психично състояние, наречено нарцистично разстройство на личността. Диагностично-статистическият наръчник на психичните разстройства, който терапевти като д-р Ман използват за диагностика, описва девет различни черти, които съставляват официалната диагноза на нарцисист.

Това са:

- Помпозно чувство за собствена значимост

- Обземане от фантазии за неограничен успех, сила, блясък, красота или съвършена любов.

- Вярва, че той/тя има специални качества, като трябва да бъде свързван/-а само с хора с висок статус и може да получи разбиране единствено от тях.

- Изисква прекомерно възхищение.

- Изпитва чувство за правомощие.

- Използва междуличностна експлоатация.

- Липсва му/ѝ съпричастност.

- Често завижда на другите и вярва, че хората му завиждат.

- Арогантен или надменен.

Тези знаци подсказват, че имаш връзка с нарцистичен човек

За да бъде определен като нарцисист по клинични изисквания, човек трябва да притежава пет от тези девет черти. Ако не си специалист обаче, може да ти е трудно да определиш без помощта на експерт дали някой наистина е нарцисист.

Дори да не отговаря на официалната диагноза нарцистично разстройство на личността, той все пак може да притежава изобилие от нарцистични качества, които го правят неприятен, труден или дори опасен за общуване.

Виж в галерията притеснителните прояви, почочени от д-р Джен Ман, на които да обърнеш внимание отрано, а след това да се довериш на инстинктите си!

5-те тактики за манипулация на нарцисиста

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти