In vino veritas: с каква храна се съчетават най-добре различните вина

приятели храна вино
Снимка: iStock

Кои храни с кои вина си отиват - навлизаме в област с много подводни камъни. Ето защо бихме искали да обобщим основните принципи. Ако можеше в рамките на една-две страници да се каже точно и ясно това с това, онова с онова... на света нямаше да има нужда от сомелиери, от курсове или енциклопедии.

Доста трудно е да сведем целия вековен опит на най-всепризнатите гурмани - французите, в няколко прости правила, които да следваме стриктно. Или да спрем да изпробваме нови съчетания само защото е написано, че трюфел, шоколад и лук не си подхождат. Все пак ще вървим по отъпканата пътека с уговорката, че непрекъснато трябва да се правят отбивки.

Първото правило в книгата "Съчетаване на храни с напитки: най-добрите комбинации от А до Я" на Фиона Бекет гласи, че "червено вино се пие с червено месо, а бяло вино - с риба". Това е точно така, но не изключва и по-екзотични комбинации като розово шампанско с Бьоф Строганоф или риба тон с пино ноар.

Г-жа Бекет дава още два важни съвета: "пийте сухите преди сладките вина и по-леките преди вината с плътно тяло, точно както избягвате да ядете десерта преди основното ястие и пържолата преди супата".

В ежедневието човек рядко има възможност да избира храната според виното. Обикновено е обратното - първо се взима решението какво ще съдържат чиниите ни. Затова ви предлагаме няколко универсални вина, разпределени по стилове, приятелски настроени към по-голям брой храни. Може би не всяка комбинация с тях е съвършена, но поне разчитайте, че е приемлива.

С каква храна се съчетават различните вина

Този списък далеч не изчерпва всички възможности, по-скоро може да послужи като основа – основа на знания, които ще ви помогнат уверено да избирате бутилка-две вино сред необятното разнообразие на пазара. 

Автор: Юлия Костадинова, DiVino.bg

Още за четене:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти