Учените съветват: с шоколад, червено вино и бира към по-дълъг живот

червено вино шоколад
Снимка: Thinkstock

Хората, които редовно консумират не само плодове и зеленчуци, но и чай, кафе, ядки, шоколад и умерени количества червено вино и бира се радват на 20% по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и 13% по-малък риск от смърт, причинена от рак.

До този извод стигат учените от Варшавския университет в Полша, провели изследване с участието на около 70 хиляди мъже и жени, чийто начин на живот е проследен в период от 16 години.

При сравняването на навици се стига и до заключение, че пушачите, чието меню включва гореспоменатите храни и напитки, имат също понижен риск от ранна смърт. Спазването на така наречена противовъзпалителна диета е благоприятно за хора, които страдат от редица заболявания, казва Фран МакЕлуейн, директор на Великобританската асоциация за здравни инструктори.

„Тъй като възпалението лежи в основата на повечето хронични заболявания, свързани с начина на живот, включително артрит, деменция, някои ракови и сърдечносъдови болести, диета, която намалява възпалението може да бъде от помощ“, казва МакЕлуейн за “The Independent”.

Тя припомня разнообразието от храни, които намаляват възпалението – например черен шоколад, който е богат източник на магнезий, цинк и други важни частици минерали, и червено вино, което съдържа фитонутриент ресваратрол, притежаващ противоракови и антивирусни свойства.

Според маркетинговата компания “Hitwise” търсенето на храни с именно такива качества е нараснало от началото на 2018 година.

бира
Снимка: Thinkstock

Диетолозите обаче предупреждават, че съветите за хранене невинаги са подходящи за всеки, тъй като изследванията не са способни да бъдат представителни за всеки начин на живот и хранене. Преди да приведем в действие нечия препоръка трябва да се вземат впредвид няколко фактора като сън, физически активности, гени и професията, която практкуваме.

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти