Какви са ползите от аяуаска - "виното на познанието" на амазонските племена

Може да сте чували истории за хора, пътуващи до чужди дестинации, за да опитат аяуаска - известната психоактивна напитка на Амазония. Обикновено тези истории са склонни да се фокусират върху непосредствените ефекти, които се получават по време на „пътуването“ с аяуаска, някои от които са просветляващи, докато други са направо тревожни.

►Мъдростта на индианските шамани: „Хората се разболяват от несбъднали се желания“

Въпреки това, учените са открили няколко дългосрочни ползи за здравето от приема на аяуаска. Тази статия прави преглед на аяуаска, включително нейните отрицателни и положителни ефекти върху здравето.

Мъдростите на великите индиански вождове

Какво е аяуаска?

Аяуаска е психоактивна растителна напитка, използвана от шаманите в Южна Америка, особено в Перу и Еквадор. Тя се приготвя чрез варене на смес от две растения - банистераопсис каапи и психотрия виридис. Аяуаска е известна също като "виното на духовете" или "виното на познанието" поради нейните потенциални психически и духовни ефекти.

Активните вещества в аяуаска са димеротрофолин (DMT), който е силно психоактивно вещество, и инхибитор на моноаминоксидазата (MAOI), който помага на DMT да се абсорбира от тялото. Този уникален състав прави аяуаската ефективна за предизвикване на духовни преживявания, видения и срещи с духовни същества.

В традиционните ритуали за приемане на аяуаска, шаманите използват напитката за комуникация с духовните сили, за лечение на болести и за разширяване на своята духовна мъдрост. Сега аяуаската е привлекателна за хора по целия свят като инструмент за самоизследване, духовен растеж и терапия на психически състояния.

аяуаска шаман
Снимка: iStock

Как се приема аяуаска?

Аяуаска се приема чрез пиене на специално приготвена напитка, която се приготвя от шаманите по време на ритуални церемонии. Преди да се приеме аяуаска, често се изпълняват ритуали за почистване и подготовка на участниците. След това се предлага напитката на тези, които участват в церемонията. Обикновено се пие в малки дози, след което участниците се насърчават да се фокусират върху своите вътрешни преживявания, мисли и емоции.

Ефектите на аяуаска обикновено се усещат в рамките на 30-60 минути след приемането и продължават няколко часа. В този период участниците могат да изживеят различни видения, емоции и духовни изживявания.

аяуаска шаман
Снимка: iStock

Какви са ползите от аяуаска?

Aяуаска се изследва за своите потенциални ползи в различни области като психология, психиатрия, духовно развитие и др. Някои от основните предимства, които някои хора свързват с приемането на аяуаска, включват:

  1. Духовно разширение и просветление: Много хора се обръщат към аяуаска като средство за изследване на вътрешния си свят, подпомагане на духовното развитие и търсене на просветление. Приемането на аяуаска може да подпомогне преживяването на духовни изживявания и реализация на важни житейски уроци.[block]focus[/block]

  2. Психотерапевтични ползи: Има доклади, че аяуаска може да бъде ефикасен инструмент за терапия при обработване на травми, депресия, зависимости и други психически проблеми. Някои считат, че аяуаската допринася за по-добро осъзнаване на собствените емоции и вътрешни конфликти.

  3. Изцеление на физически болести: В някои култури аяуаската се използва за изцеление на физически болести и духовно почистване на тялото. Някои хора съобщават за подобрения в здравословното си състояние след церемонии с аяуаска.

  4. Усещане за обединение с природата и космоса: Мнозина определят аяуаска като средство за създаване на по-тесна връзка с природата и космоса, като изживяват усещане за обединение със света около тях.

Важно е да се отбележи, че за ползването на аяуаска в терапевтични цели е необходимо специализирано медицинско наблюдение и насърчаване от лицензирани специалисти. Самоприемането на аяуаска без подходящ надзор може да доведе до нежелани резултати и рискове. 

аяуаска шаман
Снимка: iStock

Какви са потенциалните отрицателни ефекти?

Използването на аяуаска може да бъде свързано с редица отрицателни ефекти. Важни е хората да ги имат предвид, преди да решат да я консумират. Някои от тези отрицателни ефекти включват:

  1. Ментално неудобство: Приемането на аяуаска може да предизвика интензивни психически преживявания, които могат да бъдат изключително трудни или плашещи за някои хора. Това включва видения, емоционални изблици, преживяване на стрес и страх.

  2. Физически реакции: Симптоми като болка в стомаха, гадене, повръщане, диария и дори сърдечни проблеми са възможни след приемане на аяуаска.

  3. Възможни компликации с други медикаменти: Някои съставки в аяуаска могат да реагират с други лекарства, които човек може да приема. Това може да доведе до нежелани взаимодействия и опасности за здравето.

  4. Психически рискове: Хора с предни психически болести като шизофрения или биполярно разстройство могат да реагират негативно на приемането на аяуаска и да изживеят увеличаване на симптомите на болестта си.

Ето защо е от съществено значение да се консултирате с квалифициран доктор или терапевт, преди да решите да опитате аяуаска, особено ако имате предишни здравословни проблеми или рискове. 

Кодексът на индианските шамани за пълноценен живот и безмерно спокойствие

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти