Новите съкровища на Египет

Новите съкровища на Египет
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Едни от най-щастливите ми спомени са свързани със спонтанно пътуване до Египет. Тогава синът ни беше само на четири и половина. По това време със съпруга ми пътувахме често за снимки, а детето все ни питаше защо не го взимаме с нас. Решихме се и излетяхме към Хургада заедно, тримата, но с уговорката, че ако слуша на това пътуване, ще го взимаме навсякъде с нас.

На това пътуване направихме първото си гмуркане и останахме пленени от вълшебството на подводния свят. От музея на Кайро не можахме да излезем цял ден, улисани в истории за могъщи фараони, мистични ритуали и необясними и до днес техники, с които са създадени едни от най-изящните артефакти, като украшенията на младия Тутанкамон. Лодките с прозрачно дъно за първи път разкриха на детето ни колко пъстър е кораловият свят. Първата му езда с камила беше повече вълнуваща, отколкото страшна, а играта с малките берберски деца го научи как пъргаво да се катери по стръмните пясъчни дюни в пустинята Сахара.

С групата ни пътуваха адвокат и 10-годишният му син. Споделиха, че идват в Египет при всяка възможност. Това беше шестият им път. Имаха план и подробно разглеждаха всеки исторически обект, после разговаряха, четяха, мечтаеха…

Само след няколко дни в Египет, вече не се чудех защо тези двама души бяха толкова пленени от древната култура. Нашият син беше така развълнуван от пътешествието, че всяка вечер, преди заспиване, питаше: "Мамо, аз слушах ли много днес?" Явно с всеки миг желанието му да вижда, научава и дорисува картини на изгубени царства  във въображението си  се увеличаваше неимоверно и той беше готов да спазва правилата за безопасност, въпреки детстката си палавост.

Скоро попаднах на албума със снимки от това пътуване. Смях се, после очите ми се напълниха със сълзи от умиление пред вида на малкото смело момченце, застанало в поза на откривател пред Сфинкса. Искам отново да преживея всичко това!

И вече се подготвяме за следващото си приключение в Египет, само дето този път сме четирима. Синът ми вече е на 11, а тест за каляване в пътешествията ще държи малката ни, четиригодишна дъщеря. Кой знае, може пак да пътуваме в компанията на онзи адвокат и сина му, които ще ни разкажат куп нови, невероятни истории за местата, по които ще минем.

Ето какво проучихме за пътуването до Египет:

Полети до Хургада има всяка събота до началото на ноември. 8-дневната програма със 7 нощувки е налична с цени от 299 евро на човек.

Защо Египет?

• Древна страна с богато културноисторическо наследство и множество паметници на културата.
• Възможност за целогодишен и разнообразен отдих, на изключително достъпни цени – семеен, активен, познавателен, оздравителен, екстремен.
• Прекрасен климат, изумителни пясъчни плажове и изумително красиво Червено море с топли, кристално чисти води, признато за едно от най-красивите морета, с  уникален и изключително богат подводен свят.

• Възможност за практикуване на различни видове спорт – дайвинг, сърфинг, шнорхелинг.
• Удобство на пътуване с чартърни полети, с продължителност на полета 2.30 часа.
• Добре развита туристическа инфраструктура с богат избор на хотели от различен клас – от първокласни 5* комплекси до икономични варианти за настаняване.

Защо Хургада?

Хургада е един от най-популярните курорти на Червено море с удобно разположение от Луксор, Асуан и Едфу.

За своето пътуване екипът на "Без багаж" избра компания със собствен офис на място в Хургада, Кайро и Шарм Ел Шейх, с опитни специалисти, които се грижат за туристите по всяко време от престоя им в Египет. Операторът предлага богата гама от екскурзии, високоерудирани екскурзоводни гидове и обслужване на високо професионално ниво.

Можете да изберете:

• Пирамидите и музея в Кайро.
• Митичния град Луксор.
• Препускане в пустинята с АТВ и гостуване в берберско село.
• Гмуркане или шнорхелинг във водите на Червено море.

Практични съвети:

• Вече лесно можете да изберете своята екскурзия чрез мобилното приложение iTez. Чрез него получавате нужната ви информация по време на почивката ви и така лесно да правите своя избор. Чрез приложението получавате известия за изменение на часа, за трансфера, да напишете отзив или оплакване.
• Поглезете се с круиз на луксозен катамаран, който разполага с помещение, от което можете да наблюдавате обитателите на Червено море.
• За тези, които искат да видят подводния свят, но не искат да си мокрят краката, е разходката с подводница.

• Египет е в топ 10 на дестинациите за уиндсърфинг в света. Едни от най-добрите места за този спорт са Сафага, Хургада, Дахаб и Рас Седр. Предлагат се професионални уроци, оборудване за наемане, както и прекрасни условия за използването им.
• Египет е в челната петица на най-добра дестинация за дайвинг в света.
• Незабравимо е изживяването, което ще ви преведе през пустинята с АТВ, ще се запознаете с живота на бедуините, ще яздите камила и ще се забавлявате с вечерно шоу, което ще ви остави приятен спомен.

• В древната столица на египетските фараони ще посетите грандиозния храмов комплекс Карнак, храма на царица Хатшепсут – единствената жена-фараон, "Долината на царете" с изключително красиви гробници, колосите на Мемнон, алеята на сфинксовете, фабриката за алабастър, музея на папируса.

Още за децата:

• Безусловно атракцион номер едно не само за децата, но и за цялото семейство – това са аквапарковете.
• Предлагат се няколко хотела със собствен аквапарк, гостите на които могат да им се насладят безплатно. За всички останали ползването на аквапарковете е възможно срещу заплащане на място.

• Аквапаркове в Хургада: Titanic Aqua Park, Titanic Beach & Aqua Park, Serenity Fun City – Makady Bay, Grand Plaza Resort, Sindbad Aqua Park.
• Посещението на Делфинариум, където по желание можете да плувате с делфини, ще се превърне в едно запомнящо се приключение.
• Практически всички хотели разполагат с детски кът и игрални площадки за деца във всички възрасти.

Препоръчани хотели:

• Jewel Sahara Boutique Hotel е бюджетен хотел с компактна територия и невероятна гледка към красив коралов залив. Препоръчва се за семеен отдих с деца."
• Ali Baba 4* е един от най-популярните хотели в Хургада, с много добро съотношение цена-качество и анимация на ниво. Намира се в близост до аквапарк "Титаник". Препоръчва се за почивка с деца и за любители на уиндсърфинга.

• Hilton Long Beach Resort е с много красив коралов плаж. Препоръчва се, както за семеен, така и за младежки отдих.
• Sunrise Royal Makadi 5* е изклюително красив хотел, с голям детски клуб, детски басейн и богато разнообразие на a-la card ресторанти.
• Citadel Azur Resort 5* е VIP-класа хотел с много високо ниво на обслужване и отлично развита инфраструктура. Хотелът е с изключителна архитектура в стил "Цитадела".

Всички епизоди на "Без багаж" можете да гледате във Vbox7 тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти