Спиралата - от Древен Египет до днес

На всеки 4 секунди в света се продава по една спирала Lancome
Снимка: Lancome

Кристина Гочева

Удивителен факт е, че когато посягаме към най-използвания продукт от дамската козметична чантичка - спиралата, вероятно не си даваме сметка за нейната история.

Ако очите са огледалото на душата, то спиралата е изразното средство, чрез което те говорят. Сигурна съм, че ако жените имат възможност да изберат само един козметичен продукт, всички ще посегнат към спиралата и това доказва почти магичната й сила да трансформира погледа. В течение на повече от 6000 години история, спиралата е преминал през някои доста сериозни промени.

Ако в Древен Египет са потъмнявали миглите, за да предпазят душата си от зли сили, днес сме готови на всичко, за да имаме интригуващ поглед.

Новата история на спиралата, такава каквато я познаваме, датира едва от 19 век. Химик на име Юджийн Римел създава вазелина. Магическата съставка, която се превръща в основа за формулата на спиралата ("римел" все още се превежда като "спирала" на много езици).

През 1913 г. 19-годишният студент Тери Уилямс, смесил сакралния вазелин със сажди и предложил на сестра си Мейбъл да го изпробва, за да задържи вниманието на приятеля си Чат. Погледът й бил неустоим. Уилямс започнал да го продава по пощата и положил основите на компанията Мейбълин (Maybelline) - от името на сестра си Мейбъл.

Така се появила и първата спирала в историята на козметиката под формата на калъп, като се използвала предварително намокрена четчица, която се прокарвала първо по калъпа и след това по миглите.

През 1914г. Макс Фактор (Max Factor) пускат капчици за очи от черен восък, който се разтапя и се нанася на крайчетата на миглите.

През 1939 г. Хелена Рубенщайн разработва водоустойчива спирала за трупа по балет, а 19 години по-късно, първата спирала с кръгла четка-апликатор. Изработена е от метал и до ден днешен остава най-голямото удобство, за което няма съмнение милиони жени й благодарят всеки ден.

Формулите на спиралите вече имат цвят, добавки за обем, плътност, удължаване на миглите, трайност, водоустойчивост, подхранване, дори и аромат. Ето и няколко горещи попълнения от света на спиралите, готови да отговорят на всеки вкус.

Този материал е специално написан за Edna.bg от Кристина Гочева.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти