Намислете си желание, ще валят звезди! Орионидите са в своя пик тази вечер

двойка любов падащи звезди метеоритен дъжд небе
Снимка: iStock

Максимумът на метеорния поток Ориониди за 2022 г. тази година е на 21 октомври вечерта, с около 15-20 бързи метеора на час, съобщи за БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св.Климент Охридски", цитиран от dariknews.bg.

Потокът може да се наблюдава след изгрева на неговия радиант в съзвездието Орион - за София от около 22:40 ч. до сутринта. 

Тази година в нощта на 21 срещу 22 октомври Луната ще изгрее за София в 04:11 ч. с 12.7% осветен диск  и след изгрева си няма да затруднява осезаемо наблюденията, каза Маркишки. На 22 октомври Слънцето ще изгрее за столицата в 07:48 ч., така че ефективни наблюдения ще могат да се провеждат до около 06:40 ч., увери той.

Потокът Ориониди е активен от около 2 октомври до 7 ноември. Той, както потокът Ета-Аквариди през април и май, се поражда от метеорни роеве, отделили се от Халеевата комета. Земята преминава два пъти годишно през тях Ц през пролетта и през есента, припомни ученият.

Как да сбъднете желанията си, когато видите падаща звезда

Виж още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти