Най-възмутително вкусното кафе в света

Най-възмутително вкусното кафе в света
Снимка: Thinkstock

Биляна Траянова

Щандовете на летищните магазини в Индонезия са отрупани с малки кутийки кафе, от чиято опаковка се кокори малко, сладко животинче, непознато за повечето туристи.

Това са палмовите цивети, без които този безсрамно скъп продукт нямаше да е факт.

Става дума за кафе луак. Цените за килограм могат да стигнат такива цифри, че няма как да не те загризе любопитството "какво пък е това!?"

Пътувахме из Източната провинция на остров Ява, Индонезия, когато една сутрин се озовахме сред множество клетки, a във всяка от тях нервно обикаляше по едно малко сиво животинче. Работниците им поднасяха сочни парчета папая в точно определени часове като на най-знатни особи.

Под клетките бяха поставени мрежести подноси. В мига, в който се появеше ново, отделено от стомахчетата на малките циветки съдържимо, някой бързо го събираше и отнасяше.

Друг измиваше остатъците от храна, а след тях оставаха несмлени кафени зърна. Именно те са суровината, от която след доста продължителна преработка се получава така екзотичното индонезийско Kopi Luwak.

Малките по размер бозайници Paradoxurus hermaphoditus обичат да похапват кафени зърна, но подбират старателно само най-хубавите плодове - здрави и добре узрели. Във фермите, разбира се, им ги сервират при строг режим.

Има значение в колко часа си изяждат кафето и в колко папаята. Всичко това се отразява на качеството на крайния продукт.

Когато погълнат плодчетата, в стомасите на циветите протича сложен храносмилателен процес, чрез който се премахват външните слоеве на плода. Това са външната обвивка и две от четирите ципи, които покриват зрънцето кафе.

Животинчетата изхождат несмлени малките светлобежови ядки, но все още обвити с последните две ципи. По някаква химична причина не могат да смелят зрънцата.

Експертите смятат, че уникалния вкус на Kopi Luwak идва от добиването на естествени калиеви соли от кафените бобчета по време на храносмилателния процес. 

Твърдят, че именно това води до гладката, мека течност със сладък послевкус. 

Следват цяла година на сушене, излющване, изпичане и опаковане на малките зрънца. Така стряскащата цена от 600 долара за килограм си има обяснението.

Все пак кафе луак се произвежда по доста труден начин и на много малко места в света!

Вижте какво още откриха нашите приятели от "Без багаж" в официалния им профил във Vbox7:

Гледайте епизодите на предаването "Без багаж" и всяка събота от 13:00 ч. по телевизия "Диема".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти