Да обиколиш света на кораб

Да обиколиш света на кораб
Снимка: Thinkstock

Пътешествията по вода са едно от най-вдъхновяващите приключения. Гледките и пейзажите, които те осигуряват, екзотичните дестинации, историческите пристанища, новите култури, гостоприемните местни жители, са съкровищница, която разкрива пред пътешественика истинското и неподправеното. Круизите, за които толкова често чуваме, вече не са само луксозна мечта, а финансово достъпна реалност.

Ако се планира навреме, едно пътуване може да коства почти колкото почивка в някоя от южните ни съседки, например от 340 евро на човек. Факт е, че круизите стават все по-популярни у нас, като чрез помощта на специализирани фирми и уеб сайтове по круизните пътувания, може да се избере почивка, която да отговаря на изискванията и бюджета на клиента.

Насладете се на една спокойна семейна почивка, посетете някои от най-очарователните градове в Европа, разходете се по безкрайните плажове на Карибите, опитайте екзотични азиатски гозби, докоснете се до древни култури, посетете най-отдалечените острови на планетата – възможностите са безкрайни. Изборът е ваш!

Семейни круизи

Намирането на почивка, която да отговаря на нуждите на всеки член на семейството, може да бъде трудно начинание. Децата искат да се забавляват, а възрастните да четат любима книга, докато корабът достигне до следващото пристанище. Повечето големи лайнери с капацитет над 2 000 пасажери предлагат безброй забавления за малчуганите. Водни пързалки на последната палуба, каране на сърф, пиратски партита, стени за катерене, 4D кино, блъскащи колички и игри с любими анимационни герои.

За възрастните са предвидени разнообразие от удобства и атракции: нощни клубове, казина в стил “Лас Вегас“, дискотека със стени от изкуствени водопади, луксозни бутици, представления в стил “Бродуей“, гурме вечери на верандата. Дестинациите, които подобни круизи посещават, са предимно Карибите (през цялата година) и Средиземноморието през лятото. Цените на подобен семеен круиз са от 550 евро на човек, като за децата, в зависимост от възрастта, има намаления.

Романтични круизи

Плаването в открито море вдъхновява романтиците. Интимни вечери по залез слънце, релаксиращи СПА процедури, уникални екскурзии на брега, подбрани вина и кулинарни демонстрации, посрещане с цветя, пресни плодове, шампанско и шоколадови изкушения, тиха музика – това са нещата, които характеризират тези круизи. Цялата тази своеобразна интимност е съчетана с високо ниво на лукс, стаи и апартаменти с изглед към морето, комфортни мебели и  безупречно обслужване.

Основите маршрути, по които плават круизните лайнери за романтици, са Хавай, невероятните Карибски острови, гордеещи се с едни от най-красивите плажове в света, Тайланд и Филипините, и перлите на Френска Полинезия - Бора Бора и Фиджи. Цените на 7 дневен круиз из Карибските острови са от 450 евро на човек, а на средиземноморските лайнери от 650 евро на човек.

Круизи за необвързани

Пътешествието с кораб по света е идеалното бягство за тези, които пътуват сами. Соло пътуващите са два типа хора: едните избират този тип пътешествия, за да се насладят на свободата да пътуват сами, без приятели, без член от семейството или половинка. Те харесват идеята да бъдат отговорни за собствената си ваканция, без да се съобразяват с желанията на партньора си. Другият тип соло пасажери са тези, които обичат да се срещат с нови хора, да обменят опит и преживявания, да споделят сходни интереси. Пътническите лайнери от по-висок клас предлагат дори цялостна програма за соло туристите. Провеждат специални танцови класове, чиито домакини са мъже; организират се тематични игри и вечери с офицери, с членове на екипажа и други самотни пасажери.

Обикновено дестинациите, по които плават луксозните лайнери, включват и т.нар. “световни круизи” с продължителност от 30 до 120 дни. При тях се посещават голям брой пристанища, дните на море са безкрайни, а споменът остава за цял живот. Цените на подобни круизи варират от 1 200 евро и достигат до над 30 000 евро за околосветско пътешествие.

Кулинарни круизи

Тематичните круизи стават все популярни и често се продават много бързо. Те предлагат възможност да се отдадете на любимо хоби, да обогатите знанията и уменията си и разбира се, да се насладите на едни от най-прекрасните места на света. Кулинарните пътешествия са идеален начин да съчетаете любовта към пътуването с любовта към изисканата храна. Някои от най-добрите готвачи ще запретнат ръкави и ще демонстрират техники, ще споделят менюта и ще ви позволят да участвате в приготвянето на вкусни изкушения.

Има круизи, които предлагат и специални готварски курсове съчетани с посещение на местни пазари, също се дава възможност да се опитат традиционни специалитети и вина и демонстриране на кулинарното ви майсторство. Вкусните тематични кулинарни круизи често плават в Азия и Европа, където например ще бъдете свидетел на различните техники при приготвянето на суши в Япония или на сладкото изкушение каноли в Сицилия. Цените за кулинарен круиз из Европа започват от 2 050 евро на човек.

Хоби и спорт круизи

Хоби и спорт круизите покриват широк спектър от теми и интереси: от игри на бридж, през фотография до игра на голф. Този вид тематични круизи са отлична възможност да се насладите на любимото си занимание в нова среда, да се научите на нови умения заедно с други пътуващи, които споделят сходни интереси. Често круизите са част от частни събития, провеждащи се на борда на лайнера и не са отворени за редовните гости. Вековният занаят – плетенето – днес изживява своя ренесанс. В днешния модернизиран свят все повече млади хора предпочитат да изявят креативността си и да направят нещо сами.

Много популярни са круизите именно за плетачи. Най-добрите изделия получават награди. Друг популярен тематичен круиз е насочен към любителите на голфа. Известни играчи и треньори на голф дават уроци в открито море и обикалят най-известните игрища на планетата. Предимството на такъв тип круиз, е че можете да играете голф на почти всяко пристанище, на което корабът акостира. Основните маршрути са Средиземноморието и Карибският басейн.

Фото круизите са комбинирани с екскурзии и семинари и предлагат практически и образователен опит с професионални фотографи на емблематични места. По-малките круизни кораби са идеалният начин да се изследват места с невероятна флора и фауна и уникални панорамни пейзажи. Подобни кораби плават из река Амазонка, Перу, Антарктида, Аляска, Нова Зеландия. Цените за подобен тип круиз започват от 1 000 евро на човек.

Музикални круизи

От всички тематични круизи може би музикалните са най-харесвани и търсени. Джаз изпълнения, класически представления от Бродуей, кънтри звезди, оперни величия – може да се насладите на любимия си жанр, докато плавате към следващото непознато пристанище. Повечето лайнери привличат любителите на музиката със специални гост изпълнители, танцови формации, рок групи, както и семинари при които гостите могат да се запознаят отблизо с любимата си звезда. KISS, The Temptations, Brenda Lee, Jay Black, Kid Rock, John Mayer, Zac Brown Band, Train, Florida Georgia Line, Paramore, Diplo, Joe Bonamassa, Lynyrd Skynyrd, 311, Alabama, Lyle Lovett, Barenaked Ladies, Sister Hazel, са само част от имената, които превземат морето. Дестинациите са Бахамите, Ямайка, Мексико, Маями, Белиз, Хондурас. Цените на музикалните круизи започват от 690 евро на човек.

Световни круизи

Представете си да “живеете” на круизен кораб 117 дни. Безкрайни дни на море, спиращи дъха залези и изгреви, изискана храна, гост лектори, които разказват за следващото пристанище, екскурзии на брега, които ще ви запознаят с непознати култури, племена и народи, девствени острови, сафари приключения.

Например, представете си, че отплавате от Маями, преминавате през Карибите, Кюрасао и Каймановите острови и продължавате към Коста Рика. Преминавате през прочутия Панамски канал, което е едно уникално човешко творение и поемата към бреговете на Колумбия. Продължавате на юг и девствените плажове и рядко населени брегове на Еквадор. Достигате Перу, откъдето може да си купите дрехи от лама и да се изкачите до Мачу Пикчу.

След това се заредете с много търпение, защото следващите няколко дни ще плавате из Тихия океан. А като се събудите, ще сте достигнали един от най-изолираните острови на света – Великденския остров. От там потегляте към Френска Полинезия и някои от най-романтичните острови - Бора Бора, Таити, Фиджи, Раротонга. Следва “зеленият остров“ Нова Зеландия, Сидни, Мелбърн, Пърт. На път за Южна Африка ще посетите райския остров Мавриций, Мадагаскар, Реюнион, преди да се отправите през Атлантическия океан за Буенос Айрес и Бразилия.

Да не забравим и Рио де Жанейро и река Амазонка, където ще се срещнете с последните племена, обитаващи амазонските гори. А накрая на дългото приключение ще посетите Дяволския остров, Барбадос, Гранд Търк и ще се завърнете отново в Маями.  

Луксозните световни круизи предлагат много отстъпки от цената, която започва от 17 000 евро на човек и може да достигне до 190 000 евро.

Всичко това не е приказка, а реален световен круиз, който сбъдва мечти.

Завладяхме ли въображението ви? Вероятно вече сте избрали круиза, на който си представяте следващата си ваканция. Не се колебайте, а бъдете авантюрист и се потопете в света на круизните пътешествия, които ще напълнят сърцето ви и ще оставят спомен в душата ви за цял живот.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти