Калий: искрата на живота

Доматите са добър източник на калий
Снимка: Thinkstock

Калият е жизнено необходим за организма минерал, който се използва от почти всяка клетка, тъкан и орган в тялото ни. Той е особено критичен за здравето на сърдечния мускул, защото поддържа биенето на сърцето, пише здраве.bg.

Основният източник на калий са плодовете и зеленчуците. Приемането на хранителни добавки с този минерал може да е наложително, ако нивото му в тялото е твърде ниско, но пък такъв прием може да е опасен, ако не е необходим. Така че в този случай лекарската консултация е задължителна.

Калият е и електролит, жизненоважен за провеждането на енергията в тялото. Този процес е от значение, за да могат мускулите ни да се съкращават, а нервните импулси, храносмилането и сърдечната дейност да протичат правилно.

Храни, богати на калий
Повечето плодове и зеленчуци са най-добрият възможен източник на калий. Най-богати на минерала са картофите, бананите, сушените сини сливи, стафидите.

Други варианти са доматите, портокалите, спанакът, артишокът, слънчогледовите семки, бадемите, зелените листни зеленчуци, зърнените култури, тиквата, както прясното и киселото мляко.

Червеното и пилешкото месо също могат да ни осигурят известна доза калий. Препоръчва се да приемаме по около 4700 мг от минерала всеки ден, за да функционира тялото ни оптимално.

Повечето хора консумират достатъчно калий с храната и лесно достигат тази препоръчителна доза. Приемът на твърде много или твърде малко калий обаче може да има неблагоприятни последици за организма.

Дефицит на калий
Той се получава вследствие на недостатъчен прием с храната и е сравнително рядко срещан. По-често причината за недостига му следва да се търси в отделянето му от организма – например при обилно повръщане или диария, злоупотреба с очистителни лекарства, прекомерна употреба на диуретици, анорексия, злоупотреба с алкохол.

Симптомите на дефицит на калий включват мускулна слабост и спазми, умора, коремна болка и неестествен сърдечен ритъм. Тежкият дефицит на калий може да е фатален, ако не се реагира бързо. Недостигът на калий в организма се нарича хипокалиемия.

Токсичност на калия
Хиперкалиемията е състояние, причинено от наличието на твърде много калий в организма. Само в редки случаи се причинява от прекомерен прием на минерала чрез храната. Проблемът възниква, когато бъбреците не са в състояние да преработват и изхвърлят токсичните нива на калия достатъчно бързо.

По-често състоянието се причинява от предозиране на хранителни добавки, приемани от хора с дефицит на калий. Може да възникне и вследствие на някои бъбречни заболявания. Симптомите на натравяне причиняват и нередовен сърдечен ритъм, който може да е фатален, ако не му се обърне веднага необходимото внимание.

Хранителни добавки с калий могат да се намерят във всяка аптека, но не се препоръчва да се използват освен под стриктното наблюдение на медицинско лице.

Калият помага и за понижаването на кръвното налягане. Понякога се предписва от лекарите в индивидуално изчислени дози и под стриктно медицинско наблюдение на човека с високо кръвно налягане.

Калият помага за балансирането на нивата на течностите в тялото като регулира количеството натрий, изхвърляно от бъбреците. Нивото на минерала в кръвта може да се установи като се вземат кръвни проби. Дори малки промени в стойностите му могат да имат последствия върху здравето. То трябва да се следи стриктно при хората с бъбречни заболявания, високо кръвно налягане и сърдечни проблеми.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти